Konstkritiker berömmer Shen Yuns uppdrag och disciplin
Konstkritikerna Danny och Terry Gaisin såg Shen Yun i Hamilton, Kanada, den 11 januari. Föreställningen hjälper håller den traditionella kinesiska kulturen vid liv, sade Danny Gaisin. (Foto: Lisa Ou / Epoch Times)


Konstkritikerna Danny Gaisin med maka Terry skriver båda för Ontario Arts Review. De såg Shen Yun Performing Arts föreställning på Hamilton Place, i Hamilton, Kanada i lördags. Det var andra gången de såg Shen Yun, första gången var 2008, och båda öste beröm över det kinesiska dans- och musikkompaniet.

– Jag älskar alla danser och sånger och musiken är helt underbar. Den är så kreativt och de ser ut som att de ha roligt, sade Terry Gaisin.

– Den är spektakulär, tillade Dany Gaisin, som också är krönikör i tidskriften Oakville Today och förläggare/recensent för konsttidskriften Halton Arts Review.

Danny Gaisin sade Shen Yun är ett viktigt verktyg för att hålla Kinas kulturella traditioner vid liv.

– Gamla traditioner överlever, de håller ihop människor och hjälper dem att identifiera sig med förfäderna, och de förstår sina egna vanor och stilar eftersom de är ett resultat av den 5000-åriga traditionen, sade han.

– De måste vårdas, stödjas, den behöver erkännas, bevaras och förstås.

New York-baserade Shen Yun bildades 2006 med uppdraget att återuppväcka Kinas 5000 år gamla gudomligt inspirerade kultur, en kultur som systematiskt har förstörts under decennier av kommunistregimens förtryck.

Danny Gaisin menar att Shen Yun har bidragit till en ökad medvetenhet om att det finns ”mer i Kina” än dagens materialism.

– Det finns fortfarande en enorm kultur som inte kan döljas inte ens av en [totalitär] regering som den Kina har i dag, sade Danny Gaisin.

– Den används fortfarande, hedras, företräds och visas för nya generationer, och det är så viktigt, tillade han.

Danny Gaisin sade att han var mest imponerad av den uppenbara disciplin och talang som dansarna uppvisade.

– För att kunna vara så synkroniserade, kunna följa en sådan koreografi, vara så intensiv, kräver fokus och en extrem disciplin, sade han.

Ett exempel på denna disciplin är den sekundsnabba timingen som krävs mellan dansare, orkestern och de unika animerade bakgrundsskärmarna som finns med i Shen Yuns föreställningar.

Alla tre måste kombineras smidigt för att skapa illusionen av att artisterna kan hoppa in och ut ur de digitala skärmarna.

En dans som heter Ne Zha Churns (Ne Zha rör upp havet) är en bra illustration av denna timing, sade Danny Gaisin. Den livliga dansen berättar historien om halvguden Ne Zha, som föds ur en gigantisk köttbulle för att rädda en idyllisk by vid havet, från en ond drakkung.

– Övergångarna mellan bakgrundsskärm och scen var mycket bra gjort. När vi ser vad som händer på bakgrundsprojektionen och hur handlingen kommer in i den främre scenen, var väldigt, väldigt smart gjord. Mängden av arbete och timingen är en fantastisk ingenjörskonst, sade Danny Gaisin.

Varje dans utförs med ackompanjemang av Shen Yuns unika orkester, som består av en kombination med klassiska västerländska och traditionella kinesiska instrument.

– Den är storartat, sade Danny Gaisin om orkestern. ”Underbar.”

Danny Gaisin sade att Shen Yuns artister visade talang på hög nivå.

– Man kan se i artisternas kapacitet, i dansen och sången, att de lagt ner mycket träningstid för att kunna utveckla en sådan skicklighet, sade han och tillade att han njöt av ”allt”.


Burlington-baserade konstnären Kenny Hospedales njöt av Shen Yun Performing Arts på Hamilton Place Theatre den 11 januari, 2014. (Foto: Lisa Ou / Epoch Times)

Burlington-baserade konstnären Kenny Hospedales njöt av Shen Yun Performing Arts på Hamilton Place Theatre den 11 januari, 2014. (Foto: Lisa Ou / Epoch Times)

Burlington-baserade bildkonstnären Kenny Hospedales som också närvarade på föreställningen den 11 januari, sade att Shen Yuns användning av färger var extraordinär.

– Jag gillade färgkombinationerna till varje scen och hur de matchades med dräkterna, sade han.

– Vanligtvis ser du inte den typen av kombinationer, jag tyckte det var mycket fint, noterade han och syftade på den visuella fest av ljusa nyanserna och minutiösa detaljerna som finns på på anslående bakgrunderna och scendräkternas mönster, som betonar harmonisk balans och kontrast, som beskrivs på Shen Yuns hemsida.

Lisa Ou och Justina Wheale rapporterade.

Översatt från engelska.

New York-baserade Shen Yun Performing Arts har fyra turnerande kompanier som framträder samtidigt runt om i världen. Shen Yun kommer att uppträda i Europa från början av mars ibland annat i Paris, Berlin och Geneve. För vidare information besök Shen Yun Performing Arts.

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är vår tids mest betydelsefulla kulturevenemang. Vi har stolt rapporterat om publikens reaktioner sedan Shen Yun startade år 2006.