Konstfilm
Fellinis "La Dolce Vita" med Britt Ekland i huvudrollen var den film som satte Italien på konstfilmskartan


Konstfilm är den kategori av film som är mest svårdefinierad då den ofta används på så många olika sätt i kontrast till den kommersiella filmen som ofta följer en mer klassisk stil och dramaturgi.

”En konstfilm (engelska: art film, art movie, independent film)  är en seriös, icke-kommersiell, independenttillverkad film som är skapad för nischpublik, snarare än för den stora massan,” enligt Wikipedias definition.

En del av konstfilmen är den konstnärliga långfilmen av t.ex.Ingmar Bergman, Federico Fellini och Andrej Tarkovskij, där det ibland förvisso finns klassisk dramaturgi. Det kan exempelvis vara skruvade historier, konstnärligt foto, fragmentariska scener, långa inklipp som är som installationer eller de kan berättas med en väldigt speciell stämning.

En annan del är den mer uttryckligt konstnärliga där den används som installationer, experiment och undersökningar.

Miriam Bäckström är en svensk konstnär och fotograf som uttrycker sig i film. I våras hade hon ett konstprojekt tillsammans med Kira Carpelan.

Miriam lät Kira göra utställningen åt sig. Kira regisserade och klippte Miriams tidigare inspelade material, hade tillgång till hennes kunnande, hennes konst och hennes kontakter, samtidigt som Miriam filmade processen.

Projektet har fått internationell uppmärksamhet.

– När jag började med konst för tio år sedan var det för att försöka förstå någonting, sade Miriam Bäckström till DN under samarbetet med Kira Carpelan.

– En fråga är ”vad är en bild?” Inte bara en tvådimensionell bild utan hur vi förhåller oss till oss själva och vilka bilder vi ger varandra, sade hon.

Vad projektet med Miriam fick för resultat?  Det blev en film med Rebecka Hemse och Miriam Bäckström i rollerna.