Konstentusiast upplevde nya kulturella höjder genom Shen Yun
Med ett passionerat intresse för konst är Zandi stödmedlem i Detroit Opera House och Detroit Symphony Orchestra. (Foto: Valerie Avore/Epoch Times)


Fascinationen och respekten för traditionell konst och kultur ledde Farideh Zandi till Detroit Opera House för att uppleva Shen Yun Performing Arts den 23:e januari.

Farideh Zandi utforskar gärna forntida civilisationer. Själv har hon sina rötter i Zanddynastin i Iran, en blomstrande och fridfull period på 1700-talet. Med ett passionerat intresse för konst är Zandi också stödmedlem för Detroit Opera House och Detroit Symphony Orchestra. I pausen berättade hon om de första intrycken av showen.

– Jag gillade verkligen det konstnärliga, färgerna, traditionen och harmonin, hur de var så synkroniserade med varandra, bakgrundsbilderna och den vackra musiken, dansen, ja, allt!

Shen Yun framträder just nu på scener runtom i världen. De framträder i över 120 städer och 20 länder. Tre dansgrupper från kompaniet reser samtidigt runt, och presenterar det bästa av klassisk kinesisk dans. Shen Yuns målsättning är att ge nytt liv åt traditionell kinesisk kultur, en kulturskatt, så gott som förstörd under årtionden av kommunistiskt förtryck.

– Jag tycker verkligen om den gamla historien, uråldrig kultur, den är väldigt viktig för mig…eftersom jag kommer från ett land med så mycket traditionell, gammal historia, letar jag efter det, sade Zandi.

Hon tyckte att Shen Yuns uppdrag är ädelt, och mycket viktigt idag. Hon förklarade att, ur hennes perspektiv, längtar folk efter det traditionella, även i dagens moderna värld.

– Hur vi respekterar samhället, hur vi respekterar naturen, skönhet, godhet, familjelivet. Det är väldigt viktigt för att samla familjen, respekt för familjen, även i det moderna livet letar vi efter det, sade hon.

Zandi var förtjust över att se att den kinesiska kulturen som Shen Yun presenterar har många värderingar som påminde om hennes eget persiska arv, och dessa traditionella värden kan finnas i alla kulturer och folkgrupper.

– Vi vill väldigt gärna bevara de här traditionerna, sade hon.

Valerie Avore och Justina Wheale rapporterade.

New York-baserade Shen Yun Performing Arts har tre kompanier som turnerar samtidigt runtom i världen.

För ytterligare information, se ShenYunPerformingArts.org

Epoch Times är mediapartner till Shen Yun Performing Arts

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/49858/