loadingEtt  smakprov av Ken Kawasumis dekorativa sushi. De japanska tecknen är i-iwa-u eller shuku och betyder fira eller gratulera. (Med tillstånd från japanska föreningen)
Ett smakprov av Ken Kawasumis dekorativa sushi. De japanska tecknen är i-iwa-u eller shuku och betyder fira eller gratulera. (Med tillstånd från japanska föreningen)
Hälsa & Livsstil

Konsten att göra sushi

Epoch Times Sydney

Man har inte sett sushi förrän man sett den här sushin! Detta var den allmänna uppfattningen på Japangalleriet i Sydney då sushikocken Ken Kawasumi imponerade på publiken med sina snabba, konstnärliga och kulinariska färdigheter.

Kawasumi visade upp sin egen stil, kazari maki-zushi eller dekorativ sushi – en unik kombination av mat och konst. Genom att endast använda sig av basingredienserna förvandlar han det som vanligtvis skulle vara vanliga sushirullar till spektakulära mästerverk i komplicerad design.

Kawasumi föddes 1956 i Kamakura, Japan, och började sin karriär vid 16 års ålder. Han arbetade på berömda lokala sushibarer innan han till slut öppnade sin egen restaurang – Kawasumi. Under 33 år har han utvecklat och förfinat sin egen speciella stil vilket har resulterat i den kulinariska sensationen kazari maki-zushi.

I januari 2007 överglänsde Kawasumi sina konkurrenter då han kröntes till Japans professionella sushi-mästare, en titel han lägger till sin växande samling av prestigefyllda utmärkelser. Han delar med sig av sin expertis i böckerna – The Encyclopedia of Sushi Rolls, och Sushi for Parties: Maki-Zushi and Nigiri-Sushi.

Sushi kan spåras tillbaka till en forntida kinesisk mathantering då fisk konserverades i salt och fermenterat ris. Den ursprungliga japanska termen sushi betyder matbit och hänvisar till riset snarare än de andra ingredienserna. Utanför Japan ses oftast sushi som en fullständig maträtt med ris och tillbehör.

Sushi dök först upp i Japan på småkrogar i Tokyo, som en typ av snabbmat. Trots dess enkla ursprung har den här enkla kreationen av en liten portion ris indränkt i vinäger – shari – och fisk på toppen – neta – utvecklats till en sofistikerad delikatess som blivit känd och uppskattad över hela världen.

Den första japanska restaurangen i Sverige öppnade på 70-talet, men det var först på 90-talet som sushi blev riktigt populärt. Numera hittar man sushi runt nästan varje gathörn i de större städerna och från att ha varit en ganska dyr maträtt, ligger nu exempelvis lunchpriserna på eller strax under en vanlig lunch. För den som inte vill äta rå fisk finns det ofta alternativ som vegetarisk sushi eller mamma-sushi (utan rå fisk) att välja på.

Översatt från originalartikel på engelska

Tilläggsrapportering av Epoch Times Sverige

Mest lästa

Rekommenderat

loadingEtt  smakprov av Ken Kawasumis dekorativa sushi. De japanska tecknen är i-iwa-u eller shuku och betyder fira eller gratulera. (Med tillstånd från japanska föreningen)
Ett smakprov av Ken Kawasumis dekorativa sushi. De japanska tecknen är i-iwa-u eller shuku och betyder fira eller gratulera. (Med tillstånd från japanska föreningen)
Hälsa & Livsstil

Konsten att göra sushi

Epoch Times Sydney

Man har inte sett sushi förrän man sett den här sushin! Detta var den allmänna uppfattningen på Japangalleriet i Sydney då sushikocken Ken Kawasumi imponerade på publiken med sina snabba, konstnärliga och kulinariska färdigheter.

Kawasumi visade upp sin egen stil, kazari maki-zushi eller dekorativ sushi – en unik kombination av mat och konst. Genom att endast använda sig av basingredienserna förvandlar han det som vanligtvis skulle vara vanliga sushirullar till spektakulära mästerverk i komplicerad design.

Kawasumi föddes 1956 i Kamakura, Japan, och började sin karriär vid 16 års ålder. Han arbetade på berömda lokala sushibarer innan han till slut öppnade sin egen restaurang – Kawasumi. Under 33 år har han utvecklat och förfinat sin egen speciella stil vilket har resulterat i den kulinariska sensationen kazari maki-zushi.

I januari 2007 överglänsde Kawasumi sina konkurrenter då han kröntes till Japans professionella sushi-mästare, en titel han lägger till sin växande samling av prestigefyllda utmärkelser. Han delar med sig av sin expertis i böckerna – The Encyclopedia of Sushi Rolls, och Sushi for Parties: Maki-Zushi and Nigiri-Sushi.

Sushi kan spåras tillbaka till en forntida kinesisk mathantering då fisk konserverades i salt och fermenterat ris. Den ursprungliga japanska termen sushi betyder matbit och hänvisar till riset snarare än de andra ingredienserna. Utanför Japan ses oftast sushi som en fullständig maträtt med ris och tillbehör.

Sushi dök först upp i Japan på småkrogar i Tokyo, som en typ av snabbmat. Trots dess enkla ursprung har den här enkla kreationen av en liten portion ris indränkt i vinäger – shari – och fisk på toppen – neta – utvecklats till en sofistikerad delikatess som blivit känd och uppskattad över hela världen.

Den första japanska restaurangen i Sverige öppnade på 70-talet, men det var först på 90-talet som sushi blev riktigt populärt. Numera hittar man sushi runt nästan varje gathörn i de större städerna och från att ha varit en ganska dyr maträtt, ligger nu exempelvis lunchpriserna på eller strax under en vanlig lunch. För den som inte vill äta rå fisk finns det ofta alternativ som vegetarisk sushi eller mamma-sushi (utan rå fisk) att välja på.

Översatt från originalartikel på engelska

Tilläggsrapportering av Epoch Times Sverige

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024