Konsten att göra sushi
Ett smakprov av Ken Kawasumis dekorativa sushi. De japanska tecknen är i-iwa-u eller shuku och betyder fira eller gratulera. (Med tillstånd från japanska föreningen)


Man har inte sett sushi förrän man sett den här sushin! Detta var den allmänna uppfattningen på Japangalleriet i Sydney då sushikocken Ken Kawasumi imponerade på publiken med sina snabba, konstnärliga och kulinariska färdigheter.

Kawasumi visade upp sin egen stil, kazari maki-zushi eller dekorativ sushi – en unik kombination av mat och konst. Genom att endast använda sig av basingredienserna förvandlar han det som vanligtvis skulle vara vanliga sushirullar till spektakulära mästerverk i komplicerad design.

Kawasumi föddes 1956 i Kamakura, Japan, och började sin karriär vid 16 års ålder. Han arbetade på berömda lokala sushibarer innan han till slut öppnade sin egen restaurang – Kawasumi. Under 33 år har han utvecklat och förfinat sin egen speciella stil vilket har resulterat i den kulinariska sensationen kazari maki-zushi.

I januari 2007 överglänsde Kawasumi sina konkurrenter då han kröntes till Japans professionella sushi-mästare, en titel han lägger till sin växande samling av prestigefyllda utmärkelser. Han delar med sig av sin expertis i böckerna – The Encyclopedia of Sushi Rolls, och Sushi for Parties: Maki-Zushi and Nigiri-Sushi.

Sushi kan spåras tillbaka till en forntida kinesisk mathantering då fisk konserverades i salt och fermenterat ris. Den ursprungliga japanska termen sushi betyder matbit och hänvisar till riset snarare än de andra ingredienserna. Utanför Japan ses oftast sushi som en fullständig maträtt med ris och tillbehör.

Sushi dök först upp i Japan på småkrogar i Tokyo, som en typ av snabbmat. Trots dess enkla ursprung har den här enkla kreationen av en liten portion ris indränkt i vinäger – shari – och fisk på toppen – neta – utvecklats till en sofistikerad delikatess som blivit känd och uppskattad över hela världen.

Den första japanska restaurangen i Sverige öppnade på 70-talet, men det var först på 90-talet som sushi blev riktigt populärt. Numera hittar man sushi runt nästan varje gathörn i de större städerna och från att ha varit en ganska dyr maträtt, ligger nu exempelvis lunchpriserna på eller strax under en vanlig lunch. För den som inte vill äta rå fisk finns det ofta alternativ som vegetarisk sushi eller mamma-sushi (utan rå fisk) att välja på.

Översatt från originalartikel på engelska

Tilläggsrapportering av Epoch Times Sverige