Konservativ valseger i Kroatien
Ledaren för Kroatiens konservativa och nationalistiska oppositionsparti HDZ, Tomislav Karamarko, utropar valseger i Kroatien, söndagen den 8 november. (Foto: STR/AFP/Getty Image)


Kroatiens konservativa och nationalistiska oppositionsparti HDZ vann en knapp seger på sin tuffa hållning i flyktingfrågan i söndagens val. Men premiärminister Milanovics vill fortsätta styra landet i en koalitionsregering med uppstickarpartiet Most.

– Den här segern ger oss ansvar att leda landet. Framför oss ligger arbetet med att få ett bättre liv i Kroatien, sade HDZ-ledaren Tomislav Karamarko, enligt Reuters.

När 70 procent av rösterna räknats hade den tidigare underrättelsechefen och oppositionsledaren Tomislav Karamarko, och hans HDZ-parti, fått 59 av parlamentets 151 platser. Premiärminister Zoran Milanovićs socialdemokrater hade 55 platser och det nya partiet Most hade fått 19 platser, rapporterar TT.

Det är kanske framförallt på sin tuffare hållning i flyktingfrågan som HDZ gått framåt i valet. De vill ha skärpta gränskontroller för att hantera flyktingströmmen. HDZ har anklagat premiärminister Milanovićs för att vara mjuk och ineffektiv i hanteringen av flyktingarna som passerar landet från Serbien.

Det tredje största partiet ser ut att bli nykomlingen Most som bildades för tre år sedan. De vill ha reformer i den offentliga sektorn, ett bättre företagsklimat och liberaliseringar i ekonomin.

När resultatet tillkännagavs bad Milanović partierna som önskar reformer att bilda en koalitionsregering tillsammans. Han anser att hans parti förtjänar fyra år till eftersom landets ekonomi, som är starkt beroende av turismen, har börjat växa efter sex års lågkonjunktur, skriver Reuters.

Men Mosts ledare, Bozo Petrov, har gång på gång sagt att han inte tänker ingå i en koalitionsregering. Milanović har ändå fortsatt uppmana partiet att bilda koalition med hans center-vänsterblock som styrt landet de senaste fyra åren, rapporterar TT.