Konsert till stöd för advokat Gao Zhisheng
Konserten började med stycket "Ode till tystnaden" framförd av Marta Kubišová. (Foto: Kamil Rakyta/Epoch Times)


Med anledning av den internationella dagen till minne av Förintelsens offer och för att förhindra brott mot mänskligheten, framfördes en konsert till stöd för den kinesiske advokaten Gao Zhisheng  i den tjeckiska senatens stora sal i fredags.

Idén till evenemanget kom huvudsakligen från den tjeckiska violinisten Jitka Hosprová. Under konserten hade hon sällskap av sångerskan Marta Kubišová och skådespelaren Jan Potmešil som läste utdrag ur Gaos bok ”A China More Just” (Ett mer rättvist Kina).

Artisternas syfte var att uppmärksamma fallet med den fängslade kinesiske advokaten Gao Zhisheng och folkmordet på Falun Gongutövare i Kina.

Advokat Gao är en av de få människor som har haft modet att rapportera om tortyr av Falun Gong-utövare. Han har skrivit avslöjande och öppna brev till Kinas regim och bett de att stoppa förföljelsen av Falun Gong. Advokat Gao har hjälpt även kristna som förföljts, och bönder som förtryckts av lokala regeringstjänstemän.

Till följd av sitt arbete för mänskliga rättigheter blev Gao tvingad att stänga sin praktik som advokat. Han har tidigare berättat för internationell media om hur han utsatts för grym tortyr och han har varit fängslad flera omgångar.

Ingen vet var han hålls fängslad sedan över ett år tillbaka, och ifall Gao lever idag. Myndigheterna nekar familjen att träffa honom. Hans fru och barn har flytt till USA där de har fått asyl.


Musikframträdande av Jitka Hosprová. (Foto: Kamil Rakyta/Epoch Times)

Musikframträdande av Jitka Hosprová. (Foto: Kamil Rakyta/Epoch Times)

Jitka Hosprová bestämde sig för att stödja advokaten Gao och Falun Gong-utövare när hon deltog vid lanseringen av den tjeckiska översättningen av Gaos bok förra året. Hennes idé fick då stöd av Marta Kubišová och Jan Potmešil.

Många kända tjeckiska personer fanns bland publiken. Sångaren Nepa Sopa var nöjd med konserten, och stödet för Gao.

– Det var precis som jag föreställt mig att det skulle vara. Det här är den andra aktiviteten i senaten (för att stödja Gao) och kraften är nu hundra eller tusen gånger starkare. Och det är logiskt, för vi har något som talar för sig själv, det behövs inga andra kommentarer, det finns ingen som kan hindra den. Inget kan stoppa Gao Zhisheng, hur liten han än verkar vara. Inte ens nu när kommunisterna bygger nya hangarfartyg kommer det att vara tillräckligt för att stoppa honom.


Jan Potmešil läser ur Gaos bok ”A China More Just” (Foto: Kamil Rakyta /Epoch Times)

Jan Potmešil läser ur Gaos bok ”A China More Just” (Foto: Kamil Rakyta /Epoch Times)

Tana Fischerová, skådespelerska, uttryckte sitt stöd för de utsatt i Kina, och vikten av att inte glömma kampen för mänskliga rättigheter i världen.

– Jag är mycket glad över sådana här evenemang, vi behöver inte skämmas, för vi tiger inte om det som sker. Det är så extremt viktigt att visa vårt stöd till dem. De är våra bröder, människorna som lider där. Och hyckleriet i världen, som har glömt mänskliga rättigheter, där bara affärer är viktiga, detta är något som vi alltid måste protestera mot.

En annan känd skådespelare, Jan Budar, sade:

– Jag blev berörd och funderar på vad vi alla kan göra nu när vi äntligen får reda på den orättvisa som pågår i Kina idag. Jag tror att alla de som får vetskap och som känner att vi alla är människor, kan ha en känsla av samhörighet med de människor som är grymt och orättvist förföljda.

Martin Rejman, kansler för det konservativa uppskattade konserten och talade om vikten av att inte glömma oliktänkarna i Kina.

– Precis som våra dissidenter fick stöd från Västeuropa och USA måste vi stödja dissidenterna i Kina. Och det är synd att vår president inte förstår det men det är glädjande att vår premiärminister och utrikesminister inser detta. Jag blev väldigt imponerad av konserten också.


Konferencier Katerina Jacques. (Foto: Kamil Rakyta /Epoch Times)

Konferencier Katerina Jacques. (Foto: Kamil Rakyta /Epoch Times)

Deltagarna hade möjlighet att uttrycka sitt stöd för advokaten och sitt missnöje mot förföljelsen av Falun Gong genom att skriva på en petition för den fängslade advokaten som ska lämnas till den tjeckiska regeringen, kinesiska ambassaden i Tjeckien och Europaparlamentet.

Epoch Times var mediepartner till konserten.

Artikeln på tjeckiska.