Konkurs hotar 9000 fabriker i Guangdong
(Foto: AFP /Peter Parks)


Den globala finanskrisen har stor inverkan på Kinas exportindustri. På mindre än sex månader har tusentals fabriker stängts ned i den ekonomiska regionen Zhujiang River Delta.

China Daily rapporterade den 28 oktober att Yin Chengji, (talesperson på det kinesiska departementet) sagt att den globala finanskrisen påverkat Kinas sysselsättningssituation och då särskilt inom exportindustrin.  

De flesta fabrikerna är arbetskraftintensiva och tillverkar bland annat skor, textilier, leksaker och möbler. Föreningen för företag med utländska investeringar i Dongguan City uppskattar att många fler kommer att slå igen inom kort.

Det finns cirka 45 000 fabriker i områden kring Dongguan, Shenzhen och Guangzhou. Före sista januari 2009, kommer uppskattningsvis 9000 fabriker att stängas eftersom orderingången har rasat. I och med detta riskerar cirka 2,7 miljoner kinesiska arbetare att förlora sina arbeten.

Sedan början på året har 67 000 små och medelstora företag i Kina gått i konkurs vilket har lett till att cirka 20 miljoner blivit arbetslösa, enligt officiella uppgifter från kinesiska myndigheter. 

Arbetslösheten drabbar inte bara arbetare. Universiteten ställer in konferenser om rekrytering. Studenter väljer att studera vidare istället för att bli arbetslösa. Många företag meddelar att planerade nyanställningar för 2008 och 2009 har stoppats. Bankerna har också skurit ner på sina rekryteringsplaner.

Även arbeten som tidigare betraktades som impopulära har blivit eftertraktade. Tusentals studenter konkurrerade om vakanser hos seismologiska byrån och handikappades riksförbund.

Nedkortad och översatt version av:

http://en.epochtimes.com/n2/china/9000-factories-close-guangdong-china-6231.html