Kongressledamöter i USA uppmanar till frihet i Kina
På västra gräsmattan i Washington samlades över tusen Falun Gong-utövare från hela landet och runt om i världen för att uppmärksamma 13-årsdagen av det kinesiska kommunistpartiets förföljelse av Falun Gong. (Foto: Lisa Fan/Epoch Times)


Stämningen var allvarlig, men optimistisk på västra gräsmattan intill Capitolium, i Washington, i torsdags, då över tusen Falun Gong-utövare från hela landet och runt om i världen samlades för att markera 13-årsdagen av det kinesiska kommunistpartiets förföljelse av Falun Gong.

Kongressledamöter gick denna soliga dag samman med representanter från framstående NGO:s för mänskliga rättigheter och religiös frihet och gratulerade utövare för deras modiga kamp för andlig frihet. Flera talare kände att en förändring låg i luften.

– Under årets demonstration har vi nått ett historiskt ögonblick, då det kinesiska folket som helhet, och några kinesiska ledare, tycks försöka avsluta förföljelsen av Falun Gong”, sade Alan Adler, verkställande direktör i föreningen Friends of Falun Gong USA, under inledningsanförandet. Han fortsatte:

– Dagens starka röst för ett slut på förföljelsen av Falun Gong, i denna kritiska tid med ledarskapsbyte i Kina, kan få en enorm inverkan på Kina och för hela dess befolkning.

Känslan bland talarna och folkmassan att förföljelsen går mot sitt slut var påtaglig, och en källa till optimismen är det växande antalet kineser som lämnar kommunistpartiet och dess ungdomsorganisationer, en rörelse kallad Tuidang. Den 12 juli hade antalet personer som avsvurit sig sitt medlemskap nått nästan 120 miljoner.

Upplyft av nyheterna sade Rong Yi, ordförande i Global Service Center for Quitting the Chinese Communist Party, att ”[kineser] gör rätt val för sig själva och för Kina. Tack vare detta andliga uppvaknande sker grundläggande förändringar numera varje dag i Kina.

– Människor inser att med ett Kina utan det kinesiska kommunistpartiet kommer förföljelsen av Falun Gong-utövare och alla kineser att avslutas. Det kinesiska folket tar steget ut för att kämpa för sin frihet och sina mänskliga rättigheter, tillade Yi.

Faith McDonnell från Institute on Religion and Democracy, sade att den ”fantastiska” boken ”Nio kommentarer om kommunistpartiet” gav sanningen till det kinesiska folket som undertryckts under kommunismen. Hon riktade sig direkt till de samlade utövarna och sade:

– Ni som känner till sanningen om kommunismens lögner, tyranni och terror av är ett skinande ljus.

Några talare lade inget krut på vad det framtida arbetet med att besegra kommunistpartiet skulle innebära.


Kongressmannen Dana Rohrabacher. (Foto: Lisa Fan/Epoch Times)

Kongressmannen Dana Rohrabacher. (Foto: Lisa Fan/Epoch Times)

Kongressledamoten Dana Rohrabacher (Republikan från Kalifornien) hade bara två minuter på sig för sitt tal på grund av en pågående omröstning i kongressen, men på den tiden uttryckte han vältaligt det kinesiska kommunistpartiets onda natur och det amerikanska folkets solidaritet och tacksamhet:

-I själ och hjärta inser vi att med sanning, medkänsla och tålamod står ni för godhet i universum. Men ni konfronteras med något av det mest onda som mänskligheten någonsin upplevt. De av oss som äger frihet är tacksamma för ert mod, och vi kommer i solidaritet att stå tillsammans med er, sade Rohrabacher.

Kommunistpartiets ondska och dess förföljelsemekanismer togs upp av kongressledamoten Ileana Ros-Lehtinen från Florida:

– 610-byrån som inrättades 1999 för att verkställa förtrycket av Falun Gong, är kusligt lik Gestapo och KGB i sin propaganda och sina hänsynslösa sina åtgärder.

Ros-Lehtinen konstaterade att Kinas ”motbjudande politik” har resulterat i hundratusentals Falun Gong-utövare som hålls i omskolnings- och arbetsläger, och tvingas arbeta slavarbete. Över 3 400 dödsfall bland utövare har bekräftats.

– USA:s regering och kongress och alla vårt samhälles sidor, står solidariskt vid offrens sida och tillsammans med dem som försöker befria Falun Gong-utövare inne i Kina, sade han.

Kongressledamoten Sam Farr (demokrat från Kalifornien) citerade den senaste Human Rights Report från utrikesdepartementet och sade:

– Utländska och inhemska medier och intresseorganisationer har fortsatt att rapportera fall av organskörd, särskilt från Falun Gong-utövare och uigurer.

– Jag respekterar djupt modet hos dem som fredligt protesterar mot våld … Fred och rättvisa är inte bara värden, de är uppmaningar till handling som vi måste leva ut varje dag, sade Farr.

Flera talare jämförde Falun Gong-utövares fredliga handlingar med kommunistpartiets blodiga övergrepp.


Kongressmannen Ted Poe (Texas) sade att “Falun Gong-utövare är fredliga utan politiska ambitioner”.

Kongressmannen Ted Poe (Texas) sade att “Falun Gong-utövare är fredliga utan politiska ambitioner”.

Kongressledamoten Ted Poe (republikan från-Texas) konstaterade att ”Falun Gong är fredligt utan politiska ambitioner.”

T. Kumar, internationell chefstalesman för Amnesty International USA, sade:

– Falun Gong-utövare har aldrig skadat någon; de gjorde bara sin meditation för sig själva. Det är den punkt vi bör fråga den kinesiska [regimen] om: Varför vill ni såra och skada människor som aldrig skadar er eller någon annan?

Den här frågan förbryllar Alice Chung, dotter till Chung Ting-pang. Hennes far, en taiwanesisk medborgare och Falun Gong-utövare, greps den 18 juni efter att ha anklagats för att ”skada statens säkerhet”.


Chung Ai, från Taiwan. Hon berättade i sitt tal om fadern som greps nyligen av kinesiska säkerhetsstyrkor när han var på en resa till Ganzhou, Kina. (Foto: Lisa Fan/Epoch Times)

Chung Ai, från Taiwan. Hon berättade i sitt tal om fadern som greps nyligen av kinesiska säkerhetsstyrkor när han var på en resa till Ganzhou, Kina. (Foto: Lisa Fan/Epoch Times)

Den unga kvinnan var synbart upprörd och nervös.

– Jag kommer för att be om hjälp att rädda min far, han sitter nu häktad i Kina sedan cirka tre veckor, och vi kan fortfarande inte kontakta honom. Och fastän jag själv inte är en Falun Gong-utövare, vet jag ändå att det är en bra tro som ger lugn och lycka till min familj, sade hon.

Rohrabacher skrev ett brev den 10 juli till den taiwanesiska regeringen som beklagade tystnaden efter mot gripandet av Chung och Taiwans misslyckande med att kräva ett säkert frisläppande av en taiwanesisk medborgare.


Annette Lantos, ordförande i Lantos Foundation. (Foto: Lisa Fan/Epoch Times)

Annette Lantos, ordförande i Lantos Foundation. (Foto: Lisa Fan/Epoch Times)

Annette Lantos, ordförande i Lantos Foundation for Human Rights and Justice, läste ett brev från läkaren Katrina Lantos Swett, dotter till framlidne kongressledamoten Tom Lantos. ”Med sina mjuka, meditativa övningar och moraliska filosofi som betonar medkänsla, sanning och tolerans, är Falun Gong verkligen mönstermedborgare i varje samhälle där de lever”, skrev Swett.

Flera talare var otåliga med Obamas administration för att han inte höjt rösten mer för mänskliga rättigheter i Kina. Kumar från Ammnesty sade:

– Det jag vill fråga USA:s regering och president Obama är: Varför är ni tysta när det gäller att förespråka frisläppandet av tiotusentals Falun Gong-utövare här?

– President Obama måste göra det som är rätt och inte vara timid inför kinesisk mobbning och hot, sade Ros-Lehtinen.

Kongressledamot Farr lovade att han skulle tala med presidenten och uppmana honom att stödja frihet för Falun Gongs i Kina.

Nära slutet av mötet framför Capitol, meddelade Representanthusets Chris Smith att han skulle arrangera en utfrågning i kongressen fokuserad på Falun Gong och den behandling utövare i Kina drabbas av.

Förutom talarna skickade fem senatorer och 16 representanter brev i stöd till samlingen.

Översatt från engelska.