Kongo får mindre bistånd till mat
En kongolesisk flicka bär på en låda med livsmedel i Mugunga III, ett läger för internflyktingar i östra delen av Kongo den 2 december 2012. (Foto: Phil Moore/AFP)


Livsmedelsbiståndet till Kongo kommer att minska på grund av bristande finansiering.  Detta kan påverka hundratusentals hungriga människor, meddelade FN:s Livsmedelsprogram (WFP) på tisdagen.

Planen på 478 miljoner dollar som ska ge mat åt 4,2 miljoner människor i Kongo fram till december 2015 riskerar att havereras då endast 25 procent av pengarna är finansierade hittills, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Utan pengar finns ingen hjälp till de 300 000 interna flyktingar som lever i norra Kivuprovinsen, ett område i östra Kongo som har många beväpnade grupper som anklagas för att döda och våldta civilbefolkningen.

FN har inte meddelat vilka länder som inte har deltagit i finansieringen av livsmedelsbiståndet.

Enligt Elisabeth Byrs, taleskvinna för World Food Program, kommer neddragningarna att bland annat påverka skolbarn, flyktingar och människor i ett program som kallas för, mat-för-arbete, rapporterar AP.

Läget är allvarligt, då vart tionde barn enligt WFP i Kongo lider av akut undernäring, och 6,3 miljoner av landets 66 miljoner invånare står inför en hungersnöd och är i behov av livsmedelshjälp.