Konfuciusinstituts etablering i Toronto stoppas
Demonstration utanför Torontos skolförvaltnings lokaler och dess plan att ingå partnerskap med det Pekingkontrollerade Konfucius Institutet den 18 juni. (Foto: Allen Zhou / Epoch Times)


Skolförvaltningen i Toronto, Kanadas största, röstade med stor majoritet för att skjuta upp etableringen av Konfuciusinstitut (KI) i skolorna tills de har mer information om de kontroversiella instituten.

Under ett möte på onsdagen kom det fram att många föräldrar var oroliga för programmet som var planerat att starta i skolorna i Toronto i september.

Konfuciusinstituten har etablerats som något som ska främja det kinesiska språket och kulturen. Enligt underrättelsebyråer används de av den kinesiska regimen för att utvidga sin ”soft power”. Instituten finansieras och kontrolleras av den kinesiska regimen.

Torontos skolförvaltning har tidigare röstat för att underteckna avtal med KI, ett initiativ som varit på gång några år och förespråkats av den tidigare ordföranden i skolförvaltningen, Chris Bolton.

På grund av protester från många föräldrar och människorättsaktivister bestämde skolförvaltningen att se över frågan och på onsdagen beslutades att genomförandet av KI skulle skjuta upp tills styrelsen fått tid att undersöka saken närmare.

Mari Rutka som valdes till ny styrelseordförande på onsdagen, sedan Bolton avgått veckan innan, sade att fördröjningen ger oss tid att undersöka saken på ett vederbörligt sätt, något vi skulle ha gjort från början.

”Jag tror att det är det rätta att göra och att vi har allvarliga problem som vi måste ta itu med” sade styrelsemedlemmen Shaun Chen under mötet.

Hundratals protesterande föräldrar och människorättsaktivister demonstrerade mot partnerskapet mellan Torontos skolor och KI medan styrelsemötet pågick. Många hade svart tejp över munnen för att symbolisera den kinesiska regimens censur, som de säger nästlar sig in i institutets undervisning.

Michael Craig Kinakoordinator för Amnesty International Kanada och ordförande för China Rights Network sade att han inte vill utsätta sina fyra barnbarn för Kinas propaganda genom institutet.

Urgyen Badheytsang, ledare för Students for a Free Tibet Canada, sade att den kinesiska regimen använder KI för att påverka kanadensarnas åsikter och akademisk frihet.

Han berättar att för några månader sedan ville de ta med en tibetansk flagga, för att representera deras kultur, till ett evenemang anordnat av Brock University som har ett Konfuciusinstitut. Universitetspersonalen konsulterade KI som rådde dem att inte tillåta den tibetanska flaggan på evenemanget.

Under 2008 när kinesiska paramilitära grupper skickades ut för att kväsa protester i Tibet, samlade en instruktör på Konfuciusinstitut på University of Waterloo sina elever, för att fördöma anti-Kina rapporter i den västerländska pressen. Vilket ledde till att en kanadensisk tv-kanal bad om ursäkt för sina rapporter.

Samma år stängde Tel Aviv ner en studentorganiserad konstutställning som skildrar förtrycket av Falun Gong i Kina av rädsla för att förlora sitt KI. Senare ansåg en israelisk domare att universitetet brutit mot studenternas yttrandefrihet.

Epoch Times rapporterade 2011 om Sonia Zhao som kom till Kanada från Kina för att arbeta på Konfuciusinstitutet på McMaster University. Innan anställningen var hon tvungen att underteckna ett kontrakt där hon lovar att inte utöva Falun Gong.

McMaster stängde sedan sitt KI i början av förra året på grund av missnöje med institutets anställningsförfaranden i Kina.

Tidigare i veckan gjorde American Association of University Professors (AAUP) gemensam sak med sina kanadensiska kollegor och uppmanade universiteten att inte samarbeta med KI.

"Konfuciusinstitut fungerar som den kinesiska statens förlända arm som tillåtas ignorera den akademiska friheten”, sade AAUP i ett uttalande.

Förra året uppmanade det kanadensiska universitetslärarförbundet kanadensiska universitet att klippa alla band med KI. De kallar dem för ett av Kinesiska kommunistregimens ”politiskt vapen”.

Konfuciusinstitutet i Toronto svarade inte på en förfrågan om en intervju.


Stor uppslutning av föräldrar som protesterade mot att skolförvaltningen i Toronto tänkte ingå partnerspap med Konfucius Institutet som kontrolleras av den kinesiska regimen. (Foto: Allen Zhou / Epoch Times)

Stor uppslutning av föräldrar som protesterade mot att skolförvaltningen i Toronto tänkte ingå partnerspap med Konfucius Institutet som kontrolleras av den kinesiska regimen. (Foto: Allen Zhou / Epoch Times)