Konfucius släktträd - det längsta i världen
En staty av Konfucius i Changchun, Jilinprovinsen i Kina. Med en historia på runt 2 500 år är Konfucius släktträd det längsta i världen (Foto: China Photos/Getty Images/AFP)


Med en historia på ungefär 2 500 år är Konfucius släktträd det längsta i världen enligt Guinness Rekordboks notering från 2005. Släktträdet uppdaterades senast 1937 och omfattar 560 000 släktingar.

Enligt Beijing Morning News innefattar Konfucius släktträd över 80 generationer i en obruten linje.
Enligt ett arrangemang som funnits sedan Mingdynastin (1368-1644) har Konfucius familjehistoria genomgått omfattande översyn och uppdatering var 60:e år. Trädet har bara uppdaterats fyra gånger: En gång under Mingdynastin, två gånger under Qingdynastin (1644-1911) och senast alltså 1937.

Versionen från Mingdynastin har gått förlorad. Den tidigare Qing-versionen har 20 000 familjemedlemmar, och den senare Qing-versionen innehöll 100 000 personer. Kong Deyong, från den 77:e generationen i Konfucius släktled sade att ättlingar till Konfucius registrerade föreningen Confucius Family Tree Update Association i Hongkong 1998. Föreningen började samla information från familjer för att förbereda den femte uppdateringen.

För närvarande har föreningen samlat in över 1,2 miljoner släktingars information och bekräftat att familjen nu påbörjat sin 83:e generation. Den yngsta medlemmen är en tonårig flicka som bor i Liaoningprovinsen, och vars förnamn börjar med Nian.
Den kompletta uppdaterade versionen av släktträdet kommer att publiceras 2009 på Konfucius 2 560:e födelsedag. Det finns ungefär tre miljoner levande ättlingar till Konfucius, varav 2,5 miljoner bor i Kina. Resten finns spridda i Hongkong, Taiwan, Korea, USA, Malaysia och Singapore.

En speciell sak med Konfucius släktträd är att varje generation följer ett specifikt namngivningssystem. Exempelvis börjar alla förnamn på alla medlemmar av den 75:e generationen med ”Xiang”, den 76:e generationen med ”Ling” och den 77:e generationen med ”De”. På det sättet kan man med hjälp av en släktings förnamn avgöra vilken generation han eller hon tillhör.

Översättare Aron Lamm