Konflikten mellan Kina och Japan förstärks
En patrullbåt från japanska kustbevakningen använder vattenkanon för att varna en taiwanesisk fritidsbåt, (till vänster) och ett taiwanesiskt kustbevakningsfartyg, utanför omtvistade öar i Östkinesiska sjön. (Foto: Japan Coast Guard 11th Regional Hardquarters/ AP Photo)


Den territoriella tvisten i Östkinesiska sjön har trappats upp. Japan har utfärdat order om att skjuta ner främmande drönare inom sitt luftrum, och Kina har lovat krig om Japan skjuter ner kinesiska drönare.

Konflikten handlar om Senkaku-öarna, eller ”Diaoyu”-öarna som de kallas av Kina.. De tre karga öarna har kontrollerats av Japan sedan 1895. De övergick i amerikansk kontroll efter den japanska kapitulationen efter andra världskriget, men återlämnades till Japan 1972.

Japans premiärminister Shinzo Abe gav i förra veckan order till försvarsdepartementet om att skjuta ner alla främmande drönare som ignorerar varningar att lämna det japanska luftrummet.

Talesmannen för det kinesiska försvarsdepartementet, Geng Yansheng gav ett svar på lördagen. Enligt den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua, ”sade Geng att om Japan gjorde de så kallade dragen så skulle det vara en allvarlig provokation mot Kina och en krigshandling, och Kina kommer att vidta beslutsamma åtgärder för att slå tillbaka.”

Nästa drag skulle kunna forma regionens framtid.

”Kinesisk diplomati har försatt Japan i en lose-lose-situation”, sade professorn June Teufel Dreyer, från Statsvetenskapliga institutionen vid University of Miami.

”Om de skjuter ner en drönare så är det en krigshandling från Japans sida. Men om de inte driver bort drönarna och övervakningsfartygen, kommer kineserna bara att ta över öarna.”

Dreyer tror att Kina kommer att använda sin typiska strategi. Hon sade att det troligen kommer att trycka på hårt, dra sig tillbaka och vänta på en incident som de kan kritisera Japan för, och sedan rycka framåt igen.

Hon sade att Artikel 9 i den japanska konstitutionen, som förbjuder krig som ett sätt att lösa internationella konflikter, kan vara en förlamande faktor för Japan. Hon sade: ”Jag tror att kineserna successivt kommer att ta över öarna.”

Edward Luttwak vid Centrum för strategiska och internationella studier och författare till ”The Rise of China vs The Logic of Strategy,” ser annorlunda på saken.

Han sade att det är mot den japanska karaktären att gå till reträtt. Han tror japanerna kommer att följa order om att skjuta ner en kinesisk drönare om Kina testar japansk beslutsamhet.

Från den punkten kommer bollen att hamna på Kinas planhalva.

”De leker med elden, men jag kan inte förmå mig att tro att de kinesiska ledarna verkligen skulle gå över den tröskeln,”sade Luttak.

Han sade att en av två saker ligger bakom Kinas hotelser. ”Antingen har den kinesiska regeringen blivit galen, sade han, eller också använder de en urgammal kinesisk strategi ”att du vinner genom smart teaterspel.”

Efter den japanska ordern om att skjuta ner kinesiska drönare i sitt luftrum, skickade Kina på måndagen fyra kustbevakningsfartyg till konfliktområdet.

Samma dag skrev Kinas statskontrollerade tidning Global Times: ”Kina har under lång tid inte varit inblandat i krig, men ett krig hotar efter Japans radikala provokation.”

Om en konflikt bröt ut kunde det ge en dominoeffekt i hela Asien-Stillahavsområdet. Kina är involverat i territoriella tvister med de flesta av sina grannländer, inklusive Indien, Vietnam, Taiwan, Filippinerna och Malaysia – och möjligheten av en amerikansk intervention bör inte uteslutas.

Kina har mycket att förlora, men inte mycket att vinna.

”Det lilla skottdramat kunde inleda en kedja med stora ekonomiska konsekvenser”, sade Luttwak, och tillade;

”Det skulle medföra slutet för cykeln med kinesiskt välstånd”.

Luttak sade att mänsklig dårskap har historiskt sett varit ett genomgående tema, men om Kina skulle offra allt ”för tre klippors skull – det skulle gå till historien.”

Översatt från engelska.


Japanska kustbevakningens fartyg syns nära ögruppen Senkaku, även kallad för Diaoyu-öarna. Territoriella tvister mellan Kina och Japan om öarna blir alltmer spända. (Foto: Emily Wang/AP Photo)

Japanska kustbevakningens fartyg syns nära ögruppen Senkaku, även kallad för Diaoyu-öarna. Territoriella tvister mellan Kina och Japan om öarna blir alltmer spända. (Foto: Emily Wang/AP Photo)