Konflikten mellan Israel och Hamas trappas upp
Israeliska soldater samlas vid Israels gräns mot Gaza, den 17 november. (Foto: Lior Mizrahi / Getty Images)


Den palestinska dödssiffran steg i helgen medan hårda strider fortsatte mellan Israel och terroristorganisationen Hamas i Gaza. På söndagen dödades minst 11 civila, inklusive fyra barn i ett hem i Gaza, då den israeliska armén riktade en bomb mot en Hamasmilitär.

Efter fem dagars strider, säger israeliska försvarsmakten att 540 raketer har träffat Israel, och mer än 300 har fångats upp av missilförsvarssystemet, Iron Dome.

Namnet Iron Dome betyder ungefär ”järnkupol”. Iron Dome är ett försvarssystem mot mindre raketer, robotar och missiler från granatkastare och artilleri riktade mot Tel Aviv och andra större städer i landet.

Gaza har beskjutits med en störtflod av missiler och raketer från land och hav under de senaste fem dagarna. Antalet dödade i Gazaremsan varierar kraftigt men uppgår till någonstans mellan 45 och 79. Tre personer i södra Israel har också dödats i striderna.

De senaste dagarnas strider utlöstes av Hamas militära chef Ahmed Jabaris dödsfall i ett israeliskt flyganfall i onsdags. Som svar började Hamas skjuta hundratals raketer in i Israel från Gazaremsan.

På fredagen bombades Hamas högkvarter till en rykande hög med bråte, däribland Hamas premiärministers kontor. Hamas inrikesministerium, Hamas polishus, och Hamas utbildningslokaler i norra Gazaremsan attackerades också.

Under måndagen, bombades en mediebyggnad i Gaza av israeliska styrkor, vilket resulterade i ett dödsfall och fyra skadade.

Israel sade att attacken riktades mot ”en kader av högre palestinska islamiska Jihadanhängare som var gömda i byggnaden i Gaza”.

Det israeliska försvaret har varit upptagen med att samla sina militära styrkor. Åtskilliga rapporter från utländska journalister i närheten Gaza säger att den israeliska militären utökar sin närvaro. I händelse av en militär aktion in till Gaza, har 75 000 reservsoldater godkänts för uppmarsch. Hittills har cirka 16 000 inkallats.

Vid presskonferensen på söndagen sade Israels vice premiärminister Moshe Yaalon att den israeliska militären med den ökande militära närvaron vid gränsen mot Gaza är ”redo”.

Samtidigt har diplomatiska ansträngningar och påtryckningar från andra länder att upphöra med striderna fortsatt.

Den egyptiska regeringen har gjort en officiell begäran till FN:s säkerhetsråd för ett krismöte om striderna.

Egypten sänder sin utrikesminister till Gaza på tisdagen med en arabisk ministerdelegation. Egypten ser besöket som ett sätt att ”uttrycka solidaritet med det modiga palestinska folket”.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har fortsatt att plädera för ett slut på striderna och har krävt ett omedelbart eldupphör. Han planerar att anlända till området på tisdagen.

”Jag är på väg till regionen för att personligen vädja för ett slut på våldet och bidra till pågående insatser för detta ändamål”, sade han i ett uttalande.

Sammanställt från:

Israel-Hamas Conlict Escalates
Special Israeli Military Ministers to Convene over Gaza Options