Konflikten i Xinjiang fortsätter


Säkerhetsstyrkor stod i högsta beredskap i Urumqi på torsdagen efter vad statliga media kallat en sammandrabbning mellan Hankineser och uigurer.

Den officiella kinesiska siffran är 156 döda i samband med händelserna den 5 juni, men inofficiella källor talar om mellan 400 och 800 döda.

Kravallutrustad polis sköt tårgas men kunde inte helt upplösa folkhopen. Lokala ämbetsmän meddelade att undantagstillstånd rådde den 7 och 8 juli.

Den 7 juli samlades över 200 uigurer på gatorna i Urumqi, de flesta kvinnor. En uigurkvinna som intervjuades av Central News Agency sade att hennes man ringt den 5 juli för att säga att vägarna blockerats och att han inte kunde ta sig hem. Sedan dess har hon inte hört av honom.

En annan kvinna berättade gråtande:
– Vid åttatiden på kvällen stormade polisen in i vårt hus när vi bara satt där helt fredligt. Min pappa, bror och make, alla män, greps och kläddes av helt. Många uigurer greps, hundratals, tusentals. Vår situation är så eländig.

Den 6 juli listade det centrala propagandadepartementet nyckelord relaterade till händelserna i Urumqi som känslig information som skulle filtreras och man krävde att bara nyheter från statliga Xinhua och People’s Daily skulle betraktas som officiella nyheter.

För närvarande finns ingen internetanslutning i Urumqi. Alla telefoner, mobiltelefoner och internet i Xinjiang är under blockad och övervakning. Urumqis biträdande kommunala partisekreterare meddelade under en presskonferens den 7 juli att myndigheterna kommer häva blockaden när det är lämpligt.

I nuläget kommer alla tillgängliga nyheter från Xinjiang från statliga Xinhua. Somliga hävdar att myndigheterna utsett personer till att sprida statspropagandan ytterligare genom bloggar.

Kinas president Hu Jintao återvänder tidigare än planerat från G8-mötet i Italien på grund av oroligheterna i Xinjiang.

Xinjiangs partisekreterare
Wang Lequan sade på TV den 7 juli att händelserna den 5 juli var en ”väldig konspiration av fientliga krafter både inom och utanför Xinjiang”.

Protesterna som bröt ut i Xinjiang den 5 juli är de allvarligaste och de med de högsta officiella dödssiffror sedan Himmelska fridens torg 1989. Lokala ämbetsmän tillåter inte familjemedlemmar till de döda att ta hem deras kroppar.

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/19353/