Konflikten i Syrien blir mer oförutsägbar och sekteristisk
Rebellsoldater går bland spillrorna av raserade hus i Aleppo den 6 december. (Foto: Odd Andersen/AFP/Getty Images)


En ny rapport från FN kan en gång för alla krossa föreställningen om att rebellerna, som stridit mot den syriska armén, har mestadels varit ”de goda” i den långa konflikten som snart pågått i två år. Rapporten säger att det förekommit våldsamma människorättskränkningar från båda sidor i en konflikt som blir allt mer sekteristisk och översvämmad av utländska soldater.

När upproret började i mars 2011 var det bara fredliga demonstranter som krävde mer frihet. I FN-rapporten verkar det dock som om de regeringsvänliga soldaterna fortfarande begår merparten av övergreppen.

”Allteftersom konflikten fortsätter har parterna blivit våldsammare och mer oförutsägbara, vilket har lett till att deras beteende alltmer står i strid med internationell rätt”, sade FN:s undersökningskommission efter att de dokumenterat övergrepp i Syrien från mitten av september till december.

Och när läget har försämrats har Syriens olika religiösa och etniska grupper, som tidigare levde sida vid sida, blivit mer och mer fientliga mot varandra.

Kriget har nu blivit mer sekteristiskt uppdelat med grupper av sunnimuslimska samfund som attackerar shiamuslimska grupper. Alawitesamfundet, som president Bashar al-Assad och hans inre cirkel tillhör, har också blivit inblandat.

Rapporten säger att regeringsvänliga styrkor alltmer riktar in sig på sunnimuslimer medan de regeringsfientliga har som sina mål haft alawiter, som praktiserar en utlöpare från shiaislam, och andra minoriteter som bedöms stödja Assad.

”Risken att den syriska konflikten förändras från fredliga protester, som önskar politiska reformer, till en konfrontation mellan etniska och religiösa grupper har varit ständigt närvarande” sade kommissionen.

Armenier, kristna, druser, palestinier, kurder och turkmener som bor i landet har dragits in i konflikten.

”Etniska och religiösa minoritetsgrupper har alltmer allierat sig med parterna i konflikten vilket ökat de sekteristiska klyftorna”, enligt rapporten.

Under den här perioden har regeringsvänlig milis, som kallas ”shabiha”, fortsatt att tortera och döda obeväpnade personer, medan den syriska armén urskillningslöst har bombat civila områden. Men mer oroande, låter rapporten förstå, är att rebeller olagligt har avrättat obeväpnade regeringssoldater som har kapitulerat, vilket är en krigsförbrytelse. Det fanns också ytterligare rapporter om att rebellerna torterat och dödat människor i fängelserna.

Nya rebelliska utlöpare är också mindre benägna att ansluta sig till den fria syriska armén utan allierar sig med islamistiska grupper, bland annat Jabhat al-Nusra, som USA:s utrikesdepartement numera betraktar som en terroristorganisation. I norra Syrien finns också utländska soldater med anknytning till hårdföra islamister.

”Kommissionen är extremt oroad över närvaron av utländska soldater som inte är där för att kämpa för mänskliga rättigheter och demokrati”, sade Sergio Pinheiro, chef för FN:s kommission, enligt Al-Jazeera.

Översatt från engelska