Konflikten i Georgien och Sydossetien förvärras
Ryskt artilleri utanför byn Dzhava i Sydossetien öppnar eld mot georgianska trupper den 9 augusti. (Foto: Dmitry Kostyukov/AFP)


Striderna mellan georgiska militärförband och rysslandsstödda separatister i utbrytarrepubliken Sydossetien har utvecklats till direkt militärkonfrontation mellan Georgien och Ryssland.

Konflikten mellan Georgien och utbrytarrepubliken Sydossetien har förvärrats allt mer. I morse bombade Ryssland ett militärt flygfält omkring tio kilometer utanför huvudstaden i Geogien, Tbilisi, rapporterar Sveriges Radio.

Samtidigt kommer det uppgifter om att de georgiska styrkorna har dragit sig tillbaka från nästan hela utbrytarområdet i Sydossetien, skriver AFP. Men enligt ryska trupper finns det georgiska soldater kvar i området.

Skälet till Georgiens tillbakadragande skall vara att man vill undvika en humanitär katastrof.

Kravet som Ryssland har ställt för avsluta konflikten är att trupperna ska dra sig tllbaka till ursprungspositionerna som de hade innan de senaste striderna inleddes i tordags den 7 augusti.

Enligt Georgien skall tio tusen ryska soldater finnas i landet. Enligt uppgifter från den ryska flottan, blockerar ryska fartyg transporter till och från Georgien för att hindra att landet får hjälp med militär utrustning.

Ryska militärförband har brutit mot internationella överenskommelser genom att korsa godkända gränser till Georgiens territorium, sade Litauens utrikesminister Petras Vaitiekunas den 9 augusti under sitt besök i Georgien.

Den ryska aggressionen har ”allvarliga konsekvenser” för stabiliteten och säkerheten i regionen, sade Vaitiekunas i ett meddelande från utrikesdepartementet.

Litauen har tagit initiativet att rapportera om utvecklingen i konflikten till EU:s särskilda kommitté om politik och säkerhet som ska hålla möte i Bryssels i veckan.

Den 8 augusti tog den georgiska militären kontrollen över Sydossetien efter flera dagars hårda strider med separatister. Ryssland svarade med att attackera militära mål med stridsflygplan, nära den georgiska staden Gori vid gränsen till Sydossetien. BBC:s reporter som fanns på plats den 8 augusti rapporterade om skadade civila.

Rysslands president Dmitri Medvedev varnade Georgien om allvarliga konsekvenser om ryska medborgare dödades i Sydossetien. Medvedev sade att ryska soldater är fredsbevarande styrkor och internationellt sanktionerade.

Trots ett förestående hot om öppet krig mellan Ryssland och Georgien kom FN:s säkerhetsråd den 8 augusti inte överens om ett gemensamt uttalande. Rysslands FN-representant, Vitaly Churkin, anklagade en del av medlemmarna i säkerhetsrådet för sammansvärjning med Georgien.

Georgiens FN-representant, Irakli Alasania, sade på rådets möte den 8 augusti att Ryssland har startat en ”fullskalig militär invasion” av det georgiska territoriet.

Enligt FN har striderna i Sydossetien de senaste dagarna krävt hundratals liv och tvingat tusentals på flykt undan striderna.


Sydossetianska separatister sitter på pansarvagnar i bergen utanför Tskhinvali den 9 augusti. (Foto: Kazbek Basayev/AFP)

Sydossetianska separatister sitter på pansarvagnar i bergen utanför Tskhinvali den 9 augusti. (Foto: Kazbek Basayev/AFP)


Lokalbefolkningen evakuerades från byn Dzhava i Sydossetien den 9 augusti. (Foto: Kazbek Basayev /AFP)

Lokalbefolkningen evakuerades från byn Dzhava i Sydossetien den 9 augusti. (Foto: Kazbek Basayev /AFP)