Konfliktdiamanter från Centralafrikanska republiken snart på marknaden igen
Konfliktdiamanter har använts till att finansiera väpnade grupper i Centralafrikanska republiken. Snart kan lagrade diamanter komma ut på marknaden. Foto: Sia Kambou/AFP/Getty Image


Diamantföretag i Centralafrikanska republiken kan snart börja exportera lagrade konfliktdiamanter för miljontals dollar. Amnesty ifrågasätter dock deras kontrollmetoder och tycker regeringen ska beslagta diamanterna så de kan gagna folket.

I en färsk rapport säger Amnesty att så kallade konfliktdiamanter från Centralafrikanska republiken, snart kan komma ut på marknaden igen. Landets största diamanthandlare har köpt diamanter värda flera miljoner dollar.

De här pengarna kan ha finansierat väpnade grupper som gjort sig skyldig till summariska avrättningar, våldtäkt, plundring och försvinnanden. I den pågående konflikten har 5 000 människor dödats.

Exportförbud tas bort

Exportförbudet som har gällt sedan maj 2013 kommer delvis att tas bort så snart regeringen uppfyller villkoren som lades fram i juli 2015, av den så kallade Kimberleyprocessen.

Kimberleyprocessen ska förhindra att diamanter från konflikthärdar kommer in på den internationella marknaden för oslipade diamanter. Syftet är att inkomsterna från diamanterna inte ska användas till att finansiera konflikter. Diamanter utgjorde ungefär hälften av Centralafrikanska republikens export före konflikten.

– Om ett företag köpt konfliktdiamanter ska de inte tillåtas göra vinster på dem. Regeringen måste beslagta alla konfliktdiamanter och använda pengarna till allmännyttiga ändamål, säger Lucy Graham från Amnestys arbetsgrupp för företag och mänskliga rättigheter.

Intervjuer baserade på gruvarbetare och diamanthandlare visar hur väpnade grupper från olika sidor i konflikten tjänar på diamanthandeln. Genom att kontrollera gruvområden kan de ”beskatta” och kräva ”skyddspengar” från gruvarbetare och diamanthandlare.

Stora luckor i tillsynen

Rapporten visar också på stora luckor i tillsynen av de handelscentrum för diamanter som möjliggör handeln med konfliktdiamanter globalt.

Sodiam, som är den största köparen under konflikten, har köpt och fortsätter köpa diamanter som har finansierat den väpnade gruppen anti-Balaka. Dessa uppgifter förnekas dock av Sodiam, men Amnesty ifrågasätter deras kontrollmetoder.

Det näst största företaget, Badica och dess belgiska systerföretag Kardiam, är redan svartlistat av FN. De köpte och smugglade diamanter från en annan väpnad grupp, Seleka, i de östra delarna.

Rapporten, som granskat diamantkedjan från Centralafrikanska republiken till Belgien och Förenade arabemiraten, beskriver människorättskränkningar, smuggling och skattefusk i alla led.