Konflikt med "Allah" sätter kyrkor i brand i Malaysia
Malajiska rättsmedicinska experter och säkerhetstjänstemän undersöker en förstörd administrativ sektion av en kyrka efter en attack i Kuala Lumpur tidigt på morgonen den 8 januari 2010. En kristen kyrka i Malaysia sattes i brand vid ett brandbombsattentat orsakat av en tvist om användandet av ordet "Allah" i en katolsk tidning, sade kyrkans tjänstemän. (Foto: Saeed Khan/AFP/Getty Images)


Nio kristna kyrkor och en klosterskola har brandbombats eller vandaliserats i Malaysia sedan ett domstolutslag lyfte ett statligt förbud mot att icke-muslimer använder ”Allah” som en översättning av ”Gud”.

Metro Tabernacle-kyrkan i Kuala Lumpur förstördes på fredagen den 8 januari. Andra kyrkor, också de i Malaysias huvudstad samt i delstaterna Perak, Malacca och Sarawak, har sedan dess blivit vandaliserade eller attackerats med molotovcocktails. Man försökte också kasta en brandbomb mot en katolsk klosterskola i Taiping, Perak. Dessa händelser kom efter ett beslut från Högsta domstolens domare Lau Bee Lan på nyårsafton, vilket gick emot regeringens förbud mot användandet av ”Allah” i en lokal katolsk tidning, The Herald.

Tidningen skriver att de använde ordet ”Allah” som en översättning av ”Gud” för att inget annat ord på malajiska tillräckligt väl täcker betydelsen av ”Gud.” Regeringen hävdade att ordet endast bör användas av muslimer och förbjöd publicering av tidningen. Fundamentalistiska muslimer är oroliga över att tidningen omvänder och lockar muslimer till kristendomen.

Enligt Asia Sentinel sade Högsta domstolens domare att den federala konstitutionen tillåter kyrkan att använda ”Allah” som en del av sin yttrandefrihet och religionsfrihet. Dock fick verkställigheten av domen till tidningens fördel skjutas upp i avvaktan på ett överklagande, efter det att regeringen hävdat att beslutet kunde orsaka raskonflikt. Enligt lokala domstolskällor är det möjligt för hovrätten att bevilja uppskov med verkställigheten.

Som svar på brandbombningarna har Malaysias premiärminister Datuk Seri Najib Tun Razak kritiserat attackerna och sade att regeringen inte skulle tolerera något hot mot rasharmonin.

– Denna händelse som orsakar splittring, och andra liknande, representerar inte Malaysia eller islam, sade han.

– En undersökning av detta ärende har redan inletts och de ansvariga kommer att ställas inför rätta.”

Mediarapporter säger att statsministern också har meddelat att hans regering kommer att ge RM 500 000 (ca 1,1 miljoner kr) till Metro Tabernacle-kyrkan.

Enligt AFP är cirka 10 procent av de 27,5 miljoner människor i Malaysia kristna, 850 000 av dem är katoliker, av vilka de flesta kommer från infödda grupper i Borneos delstater Sabah och Sarawak och som huvudsakligen talar malajiska och läser bibeln på malajiska .

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/28051/