Konflikt i Inre Mongoliet
(www.ntdtv.com)


Enligt en rapport från ”New Tang Dynasty TV” (NTDTV) uppstod den 8 juni bråk mellan kravallpolis och över tusen invånare i Hohhot i Inre Mongoliet där 20 personer skadades, varav tre allvarligt, och ytterligare tre arresterades.

För att säkra marken och ett bostadsområde i Hohhot i Inre Mongoliet för att bygga ett torg med Djingis Khan-tema vräkte den kinesiska kommunistregimen fler än tre tusen familjer från sina hem.

Enligt ”Informationscentret för mänskliga rättigheter och demokrati” bor över 13 000 familjer i distriktet och de flesta arbetar på statsägda järnvägsföretag. Enligt lokala invånare erbjuder regimen endast 1 300 yuan (1200 kr) per m2 för att invånarna skall flytta. Marknadspriset ligger dock på 3 500 yuan (3235 kr).

Enligt informationscentret började konflikten när kravallpolis och rivningsarbetare började riva staketen runt distriktet.

”Polisen misshandlade dem och vred armarna tills de bröts. En gammal man stod framför en polisbil för att hindra den från att lämna området. De boende krävde rättvisa men polisen brydde sig inte,” sade en kvinnlig invånare till NTDTV.

”Stadens myndigheter spelade döva. Vi ringde tidningar och radiostationer men ingen kom. Regeringen ringde till de lokala sjukhusen och sade åt dem att inte behandla skadade civila. Vi var tvungna att besöka sjukhus långt härifrån.”

Konflikten upprörde tusentals invånare som protesterade och blockerade flera vägar. Protesterna påverkade minst fem vägar i Hohhot och skapade trafikstoppning från tolv på dagen till sex på kvällen.

Olaglig beslagtagning av mark har blivit vanligt i Kina men landets media har förbjudits att rapportera om ämnet.