Kompositör för New York City Symphony förbluffad av Shen Yuns musik
David Eaton kände sig upplyft av Shen Yun Performing Arts föreställning på Lincoln Center, den 14 januari 2015. (Foto: med tillstånd av NTD Television)


Det var som om instrumenten talade till den djupaste delen i David Eatons själ och hans sinnesfrid berördes av den tvåsträngade erhun.

– Det var väldigt upplyftande och inspirerande och ibland var det mycket djupt, sade David Eaton.

David Eaton är kompositör och dirigent. Han har varit musikdirektör för New York City Symphony i 30 år och har underhållit världen med sina arrangemang från Sydamerika till Ryssland och allt däremellan.

Han har genomfört konserter på så många New York-arenor att det skulle bli en hel bok att lista alla. Men när han återvände till Lincoln Center i år skulle han inte leda en orkester i en av sina egna kompositioner, utan Eaton var där för att upptäcka Shen Yun Performing Arts.

– Jag tyckte det var fantastiskt, helt underbart, sade han efter kvällsföreställningen den 14 januari 2015. Kan starkt rekommenderas.

Shen Yuns uppdrag är att återuppliva 5000 år av traditionell kinesisk kultur genom de universella språken, musik och dans. Det New York-baserade kompaniet har varit på världsturné med sin unika orkester sedan 2006.

Shen Yun Symphony Orchestra är unik genom att den kombinerar en västerländsk symfoniorkester med traditionella kinesiska instrument.

– Jag tycker att blandningen av österländskt och västerländskt blir väldigt effektfull och jag gillade det verkligen, sade Eaton

När solisten Xiaochun Qi fyllde hela teatern med sin musik på det klassiska kinesiska instrumentet, tvåsträngad erhu, blev det så stilla att man kunde höra en knappnål falla.

– Den unga kvinna som spelade på den traditionella erhun var fantastisk, helt fantastisk, sade Eaton.

Eaton var också mycket imponerad av hur orkestern och dansarna på scenen var helt synkroniserade med varandra. Shen Yuns dansare är prisvinnande dansare som utbildats i den klassiska kinesiska dansens grunder och mycket skickliga.

– Jag tror mycket på konstens kraft att läka människor, att den hjälper människor övervinna sina svårigheter, sina hinder, sade Eaton.

Det är ingen slump att det kinesiska ordet för medicin härstammar från ordet för musik.

– Många västerländska kompositörer, både Bach och Beethoven, trodde också att musik är ett sätt att få kontakt med Gud, sade Eaton.

David Eaton, som är från New Jersey, har redan planerat att se Shen Yun igen i Newark, USA i april.

– Jag ska berätta för mina vänner, kollegor och min familj, sade han.

Kristina Skorbach och NTD Television rapporterade.

New York-baserade Shen Yun Performing Arts har fyra danskompanier med totalt cirka 400 artister, som uppträder samtidigt runt om i världen.

För mer information, besök engelska.