Kommunistpartiet utesluter tidigare säkerhetschefens sekreterare
Zhou Yongkang det Kinesiska kommunistpartiets tidigare säkerhetschef. (Foto: Liu Jin /AFP/Getty Images)


En nära politiskt allierad till före detta säkerhetschefen Zhou Yongkang, som varit under utredning i nästan ett år, har nyligen formellt uteslutits från det Kinesiska kommunistpartiet för korruption.

Sichuanprovinsens vice borgmästare, Guo Yongxiang, greps i juni 2013 och ska utredas för ”allvarliga disciplinära överträdelser”, enligt mediarapporteringen.

Uteslutningen bekräftar att Guo har befunnits skyldig till den nämnda anklagelsen, vilken är en vanlig omskrivning för korruption.

Under utredningen kom
man fram till att Guo hade ”tagit ut vinster för andra med hjälp av sin makt, tagit emot ett stort antal mutor och gåvor själv eller via sin son”, enligt ett kort meddelande från partiets disciplinkommission.

”Guo försökte också kapa åt sig vinster för sin sons företag med hjälp av sin makt, och var moraliskt korrupt”, enligt  disciplinkommissionen, som också sade att Guo satt sig över partidisciplinen och brutit mot lagar, rapporterade Reuters. Partiet kommer att beslagta tillgångar som han har skaffat sig med illegala medel, och han kommer att åtalas.

Guo är det senaste villebrådet i Xi Jinpings krig mot korruptionen. Han var Zhou Yongkangs ständiga följeslagare på väg mot maktens höjder i kommunistpartiet. Guos karriär följde  Zhous från den statliga oljejätten PetroChina till Sichuanprovinsen. I över ett decennium, från början av 1990-talet till början av 2000-talet, var Guo sekreterare åt Zhou, och visste därmed förmodligen om Zhous olagliga aktiviteter, enligt Chinaexperten Heng He.

Bakom Xis antikorruptionskampanj, som har riktat in sig mot personer kring Zhou, döljer sig en systematisk utrensning av hans politiska rivaler, enligt vissa analytiker.

”Det är tämligen sannolikt att detta har att göra med en vendetta mot Zhou Yongkang”, sade Willy Lam, professor vid Chinese University of Hong Kong, förra sommaren, efter att Guo hade gripits.

”Vi har tidigare klart kunnat se att tjänstemän som är under utredning vanligtvis också är offer i fraktionsstridigheter”, sade Lam.

Xis antikorruptionskampanj, som steg för steg rensat ut anhängare till Zhou, har försvagat Zhous maktbas, och fått bort skyddslingar till den tidigare partiledaren, Jiang Zemin.

Översatt från engelska.