Kommunistpartiet sparkar lokala ledare i Xinjiang efter protester
Kinesiska soldater avleder trafik i Urumqi för att kontrollera protester från lokala han-kineser, 5 september. (Foto: Philippe Lopez/AFP/Getty Images)


Xinjiangs partisekreterare Li Zhi och stadspolischef Liu Yaoha avsattes från sina positioner den 5 september efter två dagar av protester från de lokala han-kineserna. Demonstranterna fördömde den inkompetens man tycker präglat hur de lokala myndigheterna hanterat det påstådda hotet från attacker med HIV-smittade sprutor i Urumqi. 

Demonstranterna hade krävt att regionssekreteraren för kommunistpartiet, Wang Lequan skulle avgå, men han sitter kvar.

Analytiker som uttalat sig för Sing Tao Daily menar att Wangs status kommer förbli stabil eftersom kommunistpartiet inte vill byta för mycket personal inför nationaldagen. Myndigheterna i Peking sparkade Li och Liu för att tillfredsställa den upprörda allmänheten, anser man.

Den Hongkongbaserade politiske kommentatorn Johnny Lau sade att regimen bara ”offrat bonden för att rädda damen”. Han sade att man fruktar att det skulle kunna bli en kedjereaktion om man sparkar Wang, som kan leda till att andra impopulära ämbetsmän också måste bytas ut.

Wang, som är 65 år, har suttit vid makten i Xinjiang i ett årtionde. Under hans tid har konflikter mellan uigurer och han-kineser intensifierats allt mer, säger Hongkongjournalisten Ching Cheong till Ming Pao Daily. Ett antal icke regeringsanknutna intressegrupper i Kina har skrivit under ett gemensamt uttalande där man uppmanar kineser över hela världen att kräva Wangs avgång.

Ching och Lau anser båda att man inte kommer att lösa några konflikter mellan han-kineser och uigurer genom att sparka två ämbetsmän. Enligt Lau har inflytelserika ämbetsmän fokuserat på att tjäna pengar på olika utvecklingsprojekt i stället för att försöka lösa de pågående dispyterna mellan de två befolkningsgrupperna.

Den 4 september skickade kommunistpartiets ledning Meng Jiangzhu, den kinesiske ministern för allmän säkerhet, till Xinjiang för att leda arbetet åt provinsens polis. Officiell kinesisk media har rapporterat att Meng ska vara ansvarig och att Wang ska bistå honom.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/22125/