Kommunistpartiet ”skickar hälsningar” med cyberattacker mot Epoch Times
Kinesiska kommunistpartiets generalsekreterare Xi Jinping (mitten), med nationella folkkongressens ständiga utskotts ordförande Zhang Dejiang (andra från vänster), premiärminister Li Keqiang (andra från höger) och blivande ordföranden för den politiskt rådgivande konferensen, Yu Zhengsheng (höger) på ett politiskt möte i Peking i mars 2013. Epoch Times kinesiska nätupplaga har nyligen återigen utsatts för cyberattacker, i samband med att åtal mot Kinas förre chef för inhemsk säkerhet, Zhou Yongkang, meddelades. (Feng Li/Getty Images)


När Kinesiska kommunistpartiets högsta ledare för politiskt krig mot varandra ser de inte med blida ögon på medier som lägger sig i och tolkar skeendet. Det har den kinesiska nätupplagan av Epoch Times fått erfara: Tidningen utsätts ofta för omfattande cyberattacker, särskilt i samband med rapportering kring den här sortens känsliga ämnen.

Bara några dagar innan regimspråkröret Xinhua den 5 december meddelade att Zhou Yongkang, Kinas förre chef för de mäktiga säkerhetsstyrkorna, hade åtalats för diverse olika brott, utförde hackare som misstänks agera på de kinesiska myndigheternas order, en omfattande serie cyberattacker mot den kinesiska nätupplagan av Epoch Times.

Cyberattackerna, som började den 1 december, och höll i sig nästan en vecka, är den senaste i en lång rad hackeroperationer som den kinesiska regimen tros ha utfört mot Epoch Times kinesiska utgåva sedan den grundades år 2000, enligt teknisk personal.

Sidan hackades på ett liknande vis i juli i år, när de kinesiska myndigheterna meddelade att Zhou Yongkang skulle utredas. Den kinesiska nätupplagan av Epoch Times fungerade bara sporadiskt under flera dagar.

Tydliga tecken på statliga attacker

Det är svårt att exakt spåra cyberattacker, men tidningens tekniska personal och redaktörer anser att attackerna, som siktar på att hindra allmänhetens åtkomst till epochtimes.com, bär alla tecken på en kinesisk, statligt ledd cyberoperation.

Det är särskilt tajmingen på attackerna som ofta är förutsägbar: De skjuter i höjden under perioder när kommunistpartiets interna maktkamp blossar upp, när läsare i Kina söker ocensurerad och icke tillrättalagd rapportering, kommentarer, förklaringar och tolkningar av händelserna medan de utvecklas.

En artikel om Zhou Yongkangs kopplingar till organstölder från levande samvetsfångar tros ha varit en del av den utlösta attacken. Den var populär på Epoch Times kinesiska nätupplaga och är troligen känslig för partiets ledning. Samtidigt som de rensar ut Zhou för påstådd korruption, nämns aldrig hans värsta brott. Det här är ett vanligt mönster i Kinesiska kommunistpartiets historia: Systemet kan hämnas på vissa individer, men partiets inbyggda, systematiska övergrepp hanteras inte, och inte heller den politiska förföljelsen av grupper som ses som dess fiender.

En av dessa ”fiender” är Falun Gong, en andlig metod med rötterna i traditionell kinesisk tro, som blev mycket populär på 90-talet, och som 1999 började förföljas av den dåvarande partiledaren Jiang Zemin. Av rädsla för att en återuppväckt andlighet bland kineserna skulle göra partiets ideologi irrelevant, använde Jiang massiva politiska och ekonomiska resurser i en brutal, fortfarande pågående kampanj för att utrota Falun Gong.

I början av 2012, när den karismatiske Bo Xilai (som också var Zhou Yongkangs allierade) rensades ut ur partiet, drabbades Epoch Times kinesiska sajt av omfattande ddos-attacker. Precis som Zhou var Bo djupt involverad i mer än bara vanlig korruption och kvinnoaffärer, som nu fäller tusentals partitjänstemän i den pågående antikorruptionskampanjen; han var även en entusiastisk soldat i Jiang Zemins och partiets krig mot Falun Gong.

Bo, som tidigare verkade i Liaoningprovinsen i nordöstra Kina, där Falun Gong förföljts särskilt brutalt, tros ha underlättat för organstölder från levande Falun Gong-utövare, och till och med att deras kroppar plastinerades och såldes till mänskliga biologiutställningar. Dessa anklagelser har undersökts och dokumenterats bland annat av den amerikanske undersökande journalisten Ethan Gutmann i boken ”The Slaughter”.

Skadar legitimiteten
Den nuvarande partiadministrationen försöker för närvarande montera ner den djupt rotade partifraktion som Jiang Zemin etablerade på 90- och 00-talet. Men trots att man rensar ut högt uppsatta figurer som Zhou Yongkang, har man inte visat något större intresse för verkliga reformer, eller att avslöja våldets omfattning i partiets politiska kampanjer. Sådana avslöjanden skulle sannolikt underminera partiets återstående legitimitet, och därmed dess politiska kontroll.

När den inte utsätts för cyberattacker skapar Epoch Times kinesiska nätupplagas bevakning av de kommunistiska politiska intrigerna stort intresse, både i den kinesiska diasporan och i Kina, där internetanvändare tar sig runt den officiella censuren med hjälp av olika mjukvaror. Trafiken på tidningens hemsida fördubblas ofta under perioder av politiska maktkamper.

Vid det här laget har den tekniska personalen blivit van vid intrången. Som en av dem sade efter de senaste attackerna: ”Kommunistpartiet skickar oss sina hälsningar.”