"Kommunistpartiet måste bort i Kina"
Yang Guang säger att kineserna håller på att vakna upp, men varnar för att det kinesiska kommunistpartiet, om det tillåts existera, kan orsaka förstörelse även för andra länder. (Foton: Pirjo Svensson/ Eppch Times)


Yang Guang, som överlevt arbetsläger och förföljelse i Kina, varnar för kommunistpartet i Kina. – Det är på grund av KKP som folket lider i Kina, så det måste bort. Om världen tillåter kommunistpartiet kommer det också bli en katastrof för andra länder.

Många hade samlat sig på Kongens Nytorv i Köpenhamn i lördags för att uppmärksamma tio år av förföljese av Falun Gong.  Duang Wang, en stiligt klädd äldre kinesisk man fanns med på torgmötet.

– Jag ville delta på grund av jag precis som alla andra har blivit förtrycka och förföljda i Kina. Falun Gong har förföljts också och jag ville stödja dem, säger Yang Guang.

Det är en svår resa han gjort i livet. Wangs föräldrar dödades av det kinesiska kommunistpartiet under kulturrevolutionen – de tillhörde den gruppen som KKP ville utrota; rika bönder eller godsägare. Han själv flydde till Hong Kong efter att har varit fängslad i Harbin på ett av de ökända arbetslägerna i Kina mellan 1968 och 1978, tiden har han räknat noga; tio år och åtta månader.

Guang torkar sina ögon då han lyssnar på vittnesmål av en kvinnlig Falun Gong utövare på Kongens Nytorg i Köpenhamn som varit fängslad i Kina.

– Jag själv fängslades på arbetsläger i tio år bara för att jag var son till godsägare, berättar Duang Wang vidare. De gav mig domen anti-revolutionär, men jag hade aldrig gjort något fel, inget kriminellt. Alla barn till godsägare och rika familjer blev förföljda, berättar Wang. Jag har blivit förtryckt sedan barnsben bara på grund av att jag kom från en godsägarfamilj.

Guang berättar att kommunistpartiet kontrollerar allting i det kinesiska samhället.

– Polisen behöver ingen orsak att gripa någon, om de vill – de bara gör det.

Han har sagt upp medlemskapet i kommunistpartiet precis som miljoner andra kineser på bara under några få år.

– Kommunistpartiet har kontrollerat Kina i sextio år. Det är på grund av kommunistpartiet alla lider i Kina, så det måste bort. Och kineserna håller redan på att vakna upp, säger Guang.

Han trivs bra med att bo i Danmark dit han flyttade från Hong Kong för 12 år sedan.

– Det finns frihet och mänskliga rättigheter här, säger Wang med ett leende, och fortsätter; och i samhället tänker på man på att gynna människorna.

Guang avslutar med en varning för regimen i Kina.

– Om världen tillåter existensen av det kinesiska kommunistpartiet kan det också bli en katastrof för andra länder.


Yang gick med i paraden genom Köpenhamns gator.

Yang gick med i paraden genom Köpenhamns gator.