"Kommunistpartiet kommer snart att falla"
Göran Lindblad spår en ljus framtid för det kinesiska folket, men först efter det att kommunistregimen fallit. (Foton: Anders Eriksson/Epoch Times)


Det kinesiska kommunistpartiet kommer snart att falla och regimen kommer att ångra att de bad om att få OS. Det tror Göteborgspolitikerna Göran Lindblad, Michael Jansson och Hans Rothenberg, som deltog i en manifestation tillsammans Falun Gong-utövare framför Kinas konsulat i Göteborg i fredags.

Dagen var gråmulen och regndropparna hängde i luften. Representanter från svenska Falun Dafa föreningen, talade om att förföljelsen ökat innan OS, bland annat nämndes att 500 utövare fängslats sedan januari, bara i Peking, och att advokat Gao Zhisheng torterats grymt när han var fängslad i november.

Göran Linblad, riksdagsledamot (m) och ordförande i Europarådets svenska delegation, spår en ljus framtid för Kina.

– Framtiden ser ljus ut för det kinesiska folket – så fort man blivit av med kommunistregimen, och regimens fall går fortare än man tror, säger Göran Lindblad, och nämnde de miljoner kineser som redan har hoppat av partiet.

Men de Olympiska spelen kan innebära något helt annat för regimen i Kina än vad de hade hoppats på.

– Jag är övertygad om att regimen ångrar att man bad att få OS, för det ökar på öppenheten och utbytet, och det gör att man kan inte längre hålla sitt folk i fängelse.

– Det är ett utmärkt tillfälle att för alla att framföra sin kritik, såsom Bush gjorde i torsdags och Lena Adehlson-Liljeroth kommer att göra det, och jag hoppas att flera idrottsmän gör det också, säger Göran Lindblad.

Riksdagsledamoten (m) Hans Rothenberg hoppas på att den olympiska elden kommer att innebära slutet på diktaturen i Kina.

– OS blir inte den PR man hoppats på, därför att det fria ordet är alltid starkare än tystnaden. Att släppa in världen, media och idrottare inför resten av världens tv-tittare, det är att leka med elden för den kinesiska regimen. Men jag hoppas att det kommer att innebära att blir slut på femtio års diktatur i Kina.

På frågan om Hans Rothenberg tror att OS kommer att föra med sig protester svarar han:

– Ja, det tror jag, och många kommer att lyckas med det också. Jag tror man kommer att protestera i alla världens tidningar, världens fokus är på Kina nu och hur Kina skall klara att hålla folket tystnade. Jag tror inte det kommer att lyckas..

Rothenberg tycker att politiker som rest till OS gjorde rätt, men de behöver också höja sina röster.

– Jag tycker det är rätt att vara på plats. Det kanske är för mycket begärt att idrottare själva skall göra en manifestation, men idrottens företrädare bör göra det, och jag tycker också att alla politiker och officiella företrädare för olika länder ska ta tillfället i akt och säga vad man tycker om den kinesiska regimen.

Michael Jansson, folkpartist från kommunstyrelsen i Göteborg, som tidigare väckt frågan om Göteborgs utbyte med Shanghai och kopplingen till mänskliga rättigheter, anser att bojkott inte är en väg.

– Det är självklart att Kina inte borde ha fått OS, men när de nu fått det, är bojkott ingen väg. Men vi behöver vara tydliga i all slags utbyte och handel, att det ska ske med schyssta villkor, med öppenhet, demokrati och med värdet av de mänskliga rättigheterna, inte bara under OS utan också efter, avslutade Michael Jansson.


Falun Gong utövare demonstrerade på Grönsakstorget mot en ökande förföljelse innan OS.

Falun Gong utövare demonstrerade på Grönsakstorget mot en ökande förföljelse innan OS.