Kommunistpartiet förstörde 1 000 drakbåtar i kinesisk by
Kinesiska bybor ror sin drakbåt den 24 april 2006, under en visning som är en del i Hangzhou World Leisure Expo, i Hangzhou, östra Kina, Zhejiangprovinsen. (Foto: AFP/ EYEPRESS)


Drakbåtsfestivalen den 31 maj har en lång historia i staden Yingtan, Jiangxiprovins, Kina. I firandet ingår en drakbåtstävling som arrangeras till minne av den store kinesiska poeten Qu Yuan (340-277 f kr). Men i år var de lokala kommunistmyndigheterna oroliga för att aktiviteten skulle dra till sig för stora folkskaror och stoppade tävlingen genom att förstöra cirka ett tusen drakbåtar.

Händelsen avslöjdes av en tjänsteman som deltog i den. Han vill vara anonym. Förstörelsen väckte många klagomål från byborna.

”För att bygga upp ett nytt socialistiskt samhälle, förbjöd myndigheterna folket att tillverka eller köpa material till drakbåtar genom insamlingar”, meddelade säkerhetsbyrån Yuehu i staden Yingtan, enligt Tengxuns nyheter och dagstidningen Apple.

Myndigheterna hävdade att platsen för drakbåtstävling inte är säker och att tävlingen allvarligt kan störa samhällsordningen, därför beslutade man att  förbjuda firandet helt.

Jag kan inte hjälpa det. Högre myndigheter sade att det inte kommer att bli någon tävling i år. Alla drakbåtar måste kapas i halvor eller krossas, sade byns chef Xia den 19 maj, medan han pekade på båtarna.

De lokala myndigheterna betalade 1 000 till 3 000 yuan i kompensation för varje drakbåt, beroende på byggår.

I staden Yingtan är drakbåtstävlingen en uppskattad kulturell tradition. Allmänheten klagade på myndigheternas räddhågsna och märkliga reaktion.

– Den har varit vår tradition i tusentals år. Hur kan myndigheterna förbjuda den utan vidare? Hur ska våra barn nu känna till vår historia med drakbåtstävlingar? sade en bybo.

– Det är verkligen skamligt att kapa en nybyggd båt i halvor. Det har verkligen retat folk, sade en annan bybo.

Kinesisk originalartikel:
http://www.epochtimes.com/gb/6/5/21/n1325248.htm