Kommunalråd om Shen Yun: "Storslaget"
Linköpings kommunalråd Muharrem Demirok med sin fru Sara Larsson på VIP-mottagningen efter Shen Yun Performing Arts föreställning på Konsert & Kongress i Linköping. (Foto: Pirjo Svensson/ Epoch Times)


– Jag har missat något, sade kommunalrådet Muharram Demirok efter att ha sett Shen Yun Performing Arts New York Company uppträda på Konsert & Kongress i Linköping den 6 april.

Demirok berättade att han fått många inbjudningar under de senaste åren, men inte haft möjlighet att komma tidigare.

– Tyvärr det är första gången, tråkigt att jag inte sett de tidigare. Första gången är ju alltid det bästa, och när jag sett detta ikväll känner jag att jag missat något, sade Demirok, som är Centerpartist och ledamot i partistyrelsen.

Shen Yun turnerar världen över med målsättningen att återuppväcka den traditionella kinesiska kulturen som anses historiskt sett vara en gudomligt inspirerad kultur. Kina har sedan urminnes tider kallats för det ”Himmelska riket”, enligt Shen Yuns hemsida.

– Väldigt spännande att komma i kontakt med en så gammal kultur. Vi diskuterade det faktiskt förut; när de presenterade en del saker som är två till tre tusen år gamla, man kan fråga sig hur såg det ut i Sverige då?, sade Demirok, som hade sällskap av sin fru Sara Larsson på föreställningen.

I början av Shen Yuns föreställning visas hur den kinesiska kulturen inleddes på jorden. Det sägs att den kinesiska kulturen inleddes med den Gula kejsaren för mer än 5000 år sedan. Han kultiverade Dao, ”Vägen”, och sades äga stora förmågor och stor visdom, enligt Shen Yuns webbsida.

– I Kina hade man kommit så långt. De hade så högtstående kultur för länge sedan och vi bodde väl i grottor vid den tiden för 2000 år sedan, och de hade en stor dynasti, som fortfarande sätter spår, och det får en att fundera över och respektera kulturen på ett helt annat sätt, sade Demirok.

Ett av dansnumren handlar om hur människor i Kina modigt kämpar för sin tro, och det gestaltas hur förtrycket av den andliga metoden Falun Gong, kan manifestera sig, vilket grep tag i Demirok, som arbetar mycket med mänskliga rättigheter.

– Jag har ett personligt engagemang i många av de kinesiska frågor, bland annat regimens förtryck, och inte bara av Falun Gong utan av andra också…det kändes i hjärtat, sade han.

Han har aldrig besökt Kina på grund av regimens odemokratiska styrelseskick.

– Jag lovat mig själv att inte besöka landet, så tyvärr har jag ingen möjlighet att besöka landet.

Frun Sara Larsson tyckte också att föreställningen var storslagen. Hon uppskattade särskilt dansnumret Himlens blommor sys, där himmelska skönheter enligt kinesisk mytologi, syr flortunna silkestyger med graciösa rörelser. De breder ut sitt mästerverk över himlavalvet varifrån väldignelsens blommor sprids till hela mänskligheten.

– Det var väldigt storslaget och vackert. Mycket estetiskt och tilltalade med all olika färger. Och vi är alltid fascinerade av körsbärsblommor och den blomningen varje vår, så den dansen med alla blommorna berörde speciellt, sade hon.

– Allting var storslaget! sade Demirok.

För några år sedan var Demirok en av de politiker i Linköping som sade ifrån till Kinas ambassad, som försökte genom påtryckningar mot kommunledningen att stoppa en föreställning av Shen Yun Performing Arts i Linköping.

– Det var helt självklart att göra det och stå upp för detta. Kinas regim ska inte komma och bestämma vad vi skall visa i Linköping, avslutade Demirok.

Rapportering av Pirjo Svensson.

Shen Yun Performing Arts, med bas i New York turnerar världen över med uppdraget att återuppliva traditionell kinesisk kultur. Den 12 till 13 april har Shen Yun de sista föreställningarna på sin Europaturné i Paris.

För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org .
Epoch Times är mediepartner till Shen Yun Performing arts.
Epoch Times publiceras i 35 länder och på 21 språk.