Kolla kaviaren till nyår


Tänker du avnjuta rysk kaviar till nyår, så råder Världsnaturfonden WWF dig att noga kontrollera ursprungsmärkningen. Anledningen är att det omfattande tjuvfisket på den utrotningshotade stören – vars rom är källan till den äkta kaviaren – resulterar i olagliga produkter på marknaden.

– Läget för störfiskarna är mycket svårt och det illegala fisket utbrett. Den som absolut vill köpa svart kaviar ska vara noga med att fråga varifrån den kommer och kräva att burken har ursprungsmärkning. Om märkning saknas ska det polisanmälas, säger Mats Forslund, projektledare för handel med hotade arter på Världsnaturfonden WWF, i ett pressmeddelande.

Enligt WWF har dock utbudet av illegal kaviar minskat på grund av hårdare lagar och kontroller. Under 2006 åtalades och bötfälldes flera handlare för att ha sålt olaglig kaviar.

– Att marknaden rensats upp visar att hårdare lagstiftning, fler kontroller och opinionsarbetet gett resultat, säger Mats Forslund.

Rysk kaviar

95 ton kaviar från vild stör får exporteras och säljas under 2007, vilket kan jämföras med de 100 ton som tros komma från tjuvfisket.
Den ryska kaviaren kommer främst från Kaspiska havet.
All import av kaviar från stör måste ha tillstånd från Jordbruksverket och vara ursprungsmärkt.
I handeln ligger priset på cirka 50 000 – 60 000 kronor per kilo.