Kolhydratsfrågans ledtrådar och tips
Stressigt liv kräver andra kolhydrater! Foto: Cylonphoto /iStock


Även om det är rätt tveksamt att kolhydrater är viktig näring för människan, så är det bränslet som kroppen behöver för de flesta. En del går på en diet med extremt lite kolhydrater eller inga kolhydrater alls, vilket gör att de knappt får i sig tillräckligt med energi för att lyfta kaffekoppen på morgonen. Å andra sidan finns det de som överdriver intaget av kolhydrater.

Även om det handlar om bra kolhydrater, påverkar de negativt saker som humör, vikt, energi, matsmältning, immunförsvar bland andra. På min mottagning skulle jag säga att de flesta (men inte alla) tycks äta mer kolhydrater än deras ämnesomsättning klarar av.

Hur hittar du en sund medelväg? Lyssna på din kropp och lär dig vad den behöver. Det kan visserligen vara svårt i början att ägna kroppen uppmärksamhet, men med övning kommer kroppen att lära dig hur man verkligen ger den näring – inte bara tanklöst matar den.Går du lätt upp i vikt när din kost innehåller mycket ”hälsosamma” kolhydrater såsom fullkorn, baljväxter, färsk frukt? (Foto: Michael Pollak / FlickrCC VID 2,0)

För att börja lyssna och tolka vad kroppen egentligen behöver, kan du göra denna enkla kolhydrattest och svara ”ja” eller ”nej” på varje fråga. Studera sedan dina svar.

1. Går du lätt upp i vikt om kosten innehåller mycket ”hälsosamma” kolhydrater, som fullkorn, baljväxter och färsk frukt?
2. Känner du dig trött och sömning efter att du har ätit kolhydrater?
3. Känner du dig slö efter måltiderna?
4. Har du ofta godissug?
5. Har du ofta begär efter mjölmat?
6. Har du svårt att kontrollera hur mycket socker och kolhydrater du äter?
7. Går din vikt lätt upp och ned?
8. Har du dramatiska upp- och nedgångar av energi under hela dagen?
9. Känner du dig yr eller irriterad när du är hungrig?
10. Brukar du gå upp i vikt i ditt ansikte och runt buken mer än på dina höfter och lår?
11. Äter du godis eller kolhydrater när du känner dig orolig, trött eller deprimerad?

Om du har svarat ”ja” på tre eller fler frågor kan det vara så att du äter mer kolhydrater än ditt system kan hantera eller bearbeta effektivt. För att motverka de negativa effekterna blir din första åtgärd att ta bort det söta och ”vita mjölet” och raffinerade livsmedel. Om du redan har gjort det, gå ett steg till. Försök att minska eller undvika alla gryn, inklusive fullkorn, baljväxter, samt färsk frukt med hög sockerhalt. Om du måste ha en belöning dagligen, kan en liten mängd bär med låg sockerhalt, som blåbär, vara okej, men du måste observera hur din kropp reagerar för att veta säkert.

Därefter måste du experimentera lite för att hitta rätt mängd kolhydrater för kroppen, och ta reda på hur omständigheterna i ditt liv påverkar din förmåga att tåla kolhydrater. Stress, sömn, motion och andra faktorer kan alla påverka din toleransnivå, så du måste hitta din individuella balans och tröskel.

Du kan till exempel vid en avslappnad frukost-lunch njuta av havregrynsgröt och bananer men du bör undvika dem på vardagar med mycket stress. Du kan kanske klara att äta sötpotatis till middag en dag när du har sovit gott, men efter en sömnlös natt med ett barn som haft kolik mår du kanske bättre om du byter ut sötpotatisen mot broccoli eller blomkål.

Genom att ha koll på hur kolhydrater interagerar med vad som händer i ditt liv, kommer du att kunna ringa in den kolhydratsbalans som gör dig energisk, lugn och fri från begär.


Skär ner på mat med mycket kolhydrater helt och hållet i två veckor och känn sedan efter hur du mår. (Foto: Umkehrer / IStock)

Skär ner på mat med mycket kolhydrater helt och hållet i två veckor och känn sedan efter hur du mår. (Foto: Umkehrer / IStock)

Om du i början inte har uthållighet nog att övervaka hur kolhydrater påverkar dig varje gång du äter dem, är det kanske enklare eller kanske nödvändigt, att ta bort mat med mest kolhydrater helt och hållet under två veckor och se hur du mår.

Är du beredd att ta dig an kolhydratmonstret? Här finns tre sätt att möta utmaningen.

Börja med en flygande start. Ta bort allt socker och spannmål under två veckor, inklusive brunt ris, majs, havre, och även quinoa. Låt din spannmålsfria erfarenhet hjälpa dig att finna rätt kolhydratsnivå för dig.

Ät mer bladgrönsaker och hälsosamma fetter. Dessa livsmedel gör dig mätt samtidigt som du får i dig viktiga näringsämnen. Det ger dig en bättre möjlighet att hitta din mest hälsosamma spannmålsnivå, om du också får i dig tillräckligt med andra sorters livsmedel.

Motion. Du kanske kan tolerera mer kolhydrater om du ger din kropp den energiska motion som den kräver. Ett stillasittande liv och en kost med höga halter av spannmål, belastar kroppen med det sämsta av två världar.

Slutligen, oavsett var du befinner dig på kolhydratsspektrumet, glöm inte att inspirera dina smaklökar. Några läckra sätt att klokt hantera dina kolhydrater, är att ta en titt på kolhydratfattig mat och kasta dig över den!

Dr Frank Lipman är grundare och chef för Eleven Eleven Wellness Center i New York City. Denna artikel publicerades ursprungligen på DrFrankLipman.com.

Översatt från engelska