Koleran når Haitis huvudstad
En mamma med sitt fjärde barn befinner sig i ett sjukhustält utanför S:t Nicolas sjukhus efter att en koleraepidemi drabbat landsbygden i oktober i S:t Marc på Haiti. (Foto: Frederic Dupoux/Getty Images)


En koleraepidemi i norra och centrala Haiti, som har tagit minst 220 liv, har nu spridit sig till huvudstaden Port-au-Prince, rapporterade AFP.

Fem fall av kolera har bekräftats i Haitis huvudstad på lördagen, sade en FN-talesman till CNN. Källan till epidemin tros vara floden Artibonite som används av tusentals människor för tvätt och matlagning.

Den bakterieburna sjukdomen sprids lätt via förorenad mat eller vatten, speciellt i områden utan avlopp och rent dricksvatten.

Sedan den förödande jordbävningen i januari har tusentals haitier bott i tältstäder med dåliga sanitära förhållanden, särskilt i Port-au-Prince-området.

Eric Lotz, Haitis nationella direktör för den ideella organisationen Operation Blessing, berättade för CNN att sjukhusen i och runt S:t Marc var fulla av människor som insjuknat i kolera och deras familjer som söker vård. Han jämförde scenen med efterdyningarna av jordbävningen i januari.

– Det är samma scenario, dock utan skadorna – lika många människor strömmar till sjukhuset, sade han.

Enligt AFP planerar Läkare utan gränser att inrätta ett fältsjukhus i S:t Marc. Oxfam har skickat fem specialister till Artibonite för att genomföra ett vatten-, sanitets- och hygienprogram för ca 100 000 människor.

Biståndsorgan skickar också förnödenheter bland annat antibiotika, vattenreningstabletter, vattendunkar, hinkar och hygienartiklar.

Enligt Pan American Health Organization är epidemin än så länge begränsad till Haiti, rapporterade AFP. Men regeringen mobiliserar dock en beredskapsplan medan gränsen mellan Haiti och Dominikanska republiken fortfarande är öppen.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/44734/