Koenigsegg Group backar ur Saab-affären
Koenigsegg backar ur Saabaffären. Det tar för lång tid, menar sportbilstillverkaren. Här dess vd och grundare Christian von Koenigsegg. (Foto: AFP)


Koenigsegg Group avslutar diskussionen om förvärvet av Saab Automobile. Göteborgs Posten uppger att företaget har dragit sig ur affären efter att förhandlingarna med den kinesiska tilltänkta partnern inte gått som de tänkt sig, men själva anger de tidsfaktorn som det avgörande.

I sex månader har gruppen arbetat intensivt för att kunna genomföra köpet. I ett pressmeddelande står det:
”Tidsfaktorn har hela tiden varit kritisk för vår strategi för att blåsa nytt liv i bolaget. Dessvärre har förseningar och avslutandet av affären resulterat i risker och osäkerheter, som hindrar oss från att framgångsrikt genomföra affärsplanen för det nya Saab Automobile.”

– Saab blöder för varje dag som går. Och så länge vi inte kan se en exakt deadline när affären kan vara klar, så vill vi inte riskera Saabs, GM:s eller någon annans tid eller pengar”, säger Christian von Koenigsegg, vd i Koenigsegg Group, till E24

Någon deadline kan inte anges därför att det är så många parter inblandade, som måste godkänna affären, såsom GM, Saab, Koenigsegg, Riksgälden, den Europeiska Investeringsbanken, EU-kommissionen och den kinesisk biltillverkaren BAIC.

Saabs vd Jan-Åke Jonsson, säger till Sveriges Radio:
– Det är en väldigt komplicerad situation och för att den ska lyckas måste alla spelare spela åt samma håll med samma tidsplan, som företaget har när det gäller deras behov av att avsluta transaktionen. Koenigsegg har inte lyckats med att få alla spelare tidsmässigt att synkroniseras. Det är deras bedömning att det då är för stor risk att gå vidare.

Enligt Sveriges Radio fick beslutet säljaren, General Motors, att snabbt kalla in styrelsen till ett möte där situationen ska analyseras vartefter de tar beslut hur de ska gå vidare.

Meddelandet om att Koenigsegg Gruppen inte fullföljer affären kom vid 17-tiden då de flesta på Trollhättefabriken gått hem.

Enligt TT säger statssekreteraren Jöran Hägglund, som skött regeringens kontakter med bland andra Saab:
– Vi fortsätter dialogen med GM för att hitta en möjlig lösning. Till de anställda på Saab vill jag säga att det är för tidigt att säga att allt hopp är ute.