Koalitionsstyrkorna begår krigsförbrytelser i Jemen enligt Amnesty
Amnesty International har utrett 13 bombattacker i Jemen där civilbefolkningen blivit offer för koalitionen som leds av Saudiarabien. (Foto: Mohammed Huwais/AFP/Getty Image)


Den saudiarabiskt ledda koalitionen begår krigsförbrytelser i nordöstra Jemen, enligt en ny rapport från Amnesty International. Tättbefolkade områden och bostadshus angrips. Flera länder, bland annat USA förser koalitionen med vapen.

Minst 100 civila, varav 59 barn, har dödats i 13 bombattacker som utretts av Amnesty. De flesta av barnen var ute och lekte utanför huset eller låg och sov. Det finns även bevis för att förbjudna klusterbomber har använts. Nu kräver Amnesty en oberoende utredning och ett stopp för leveranserna av de vapen som används i flygbombningarna.

Rapporten avslöjar vad Amnesty kallar en ”skrämmande likgiltighet” för civila offer. Hela städer där tiotusentals människor bor ses som militära mål av koalitionen, som leds av Saudiarabien, vilket strider mot den internationella humanitära rätten.

– Att utse tättbefolkade områden till militära mål och utsätta bostadshus för upprepade attacker visar att koalitionsstyrkorna totalt struntar i att ens försöka undvika civila förluster, säger Donatella Rotera, som ledde Amnestys utredningsdelegation i Jemen.

Ett bostadshus bombades i al-Safra den 13 juni. Av de 19 personer som befann sig i huset var alla utom en kvinnor och barn.

Utredarna fann också rester av förbjudna klusterbomber av två typer. Klusterbomber sprids över ett stort område, men ofta ligger delar kvar odetonerade och blir ett dödligt hot för alla som kommer i närheten.

Nu vill Amnesty att de länder som förser koalitionen med vapen stoppar leveransen av särskilda vapen som MK 80-bomber, attackplan och stridshelikoptrar.

FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève har totalt misslyckats i sina försök att upprätta en internationell oberoende utredning av konflikten, enligt Amnesty.

– Omvärldens likgiltighet inför civilbefolkningens lidande är chockerande, säger Donatella Rovera.