loadingFloden Arvari i Rajasthan, Indien, har fått nytt liv genom hundratals små kontrolldammar, så kallade johader, som byggts utmed flodområdet. (Foto: CSE, New Delhi)
Floden Arvari i Rajasthan, Indien, har fått nytt liv genom hundratals små kontrolldammar, så kallade johader, som byggts utmed flodområdet. (Foto: CSE, New Delhi)
Hälsa & Livsstil

Knappa vattenresurser kräver effektivisering

Barbro Plogander - Epoch Times

De knappa vattenresurserna måste hushållas med, med hjälp av både små- och storskaliga lösningar. Flera åtgärder kräver politiska beslut och internationella förhandlingar. Forskningen kan ge vägledning i de viktiga försörjnings- och rättvisefrågor som världen står inför, hävdar forskningsrådet Formas, som gav ut sin fjärde vattenbok, Water for Food, under World Water Week.

Vatten är en förutsättning för allt liv och så även för matproduktion. Vattenresurserna är knappa och prioriteringar måste till. Det går inte att använda vattnet som vi gör nu, med ökad urbanisering i världen, ökande köttkonsumtion och bioenergisatsningar. Det förvärrar problemen.

Om köttproduktionen istället minskade och vegetabilierna ökade, skulle det ändå finnas utrymme för energigrödor. Dessa skulle kunna placeras så att föroreningar bortfiltreras och erosion förhindras.

Eftersom torrare klimat väntas i stora delar av världen måste nya brukningsmetoder till. Vattensnål odlingsteknik används till exempel vid odling av nya rissorter idag och även majs odlas på försök.

Slöseriet med mat och därmed vatten måste förändras. I fattiga områden blir det förlust vid lagring och transporter på grund av bristen på kylanläggningar eller transportmedel. Tjugofem procent av all mat kastas i de rikare länderna, eftersom vi köper för mycket.

I vattenfattiga områden måste man bli bättre på att ta tillvara regnvattnet. Med de kraftiga skyfall som anses vara följden av klimatförändringarna, försämras marken. Skyfallen leder till ökad erosion av jordbruksmarkerna, som därigenom försämras av näringsläckage och föroreningar. Här behövs bättre dränering och vattenplanering.

Det finns ett mått på den totala vattenmängd som krävs för att ta fram jordbruksprodukter i olika delar av produktionskedjan, både vattnet i produkterna och det som använts vid odlingen i ursprungslandet. Det kallas för water footprint, ett ekologiskt vattenavtryck. Det går att räkna ut hur stor skörden blir vid olika bevattningsmodeller och därmed går det att effektivisera vattenanvändningen, anser Formas.

Mest lästa

Rekommenderat

loadingFloden Arvari i Rajasthan, Indien, har fått nytt liv genom hundratals små kontrolldammar, så kallade johader, som byggts utmed flodområdet. (Foto: CSE, New Delhi)
Floden Arvari i Rajasthan, Indien, har fått nytt liv genom hundratals små kontrolldammar, så kallade johader, som byggts utmed flodområdet. (Foto: CSE, New Delhi)
Hälsa & Livsstil

Knappa vattenresurser kräver effektivisering

Barbro Plogander - Epoch Times

De knappa vattenresurserna måste hushållas med, med hjälp av både små- och storskaliga lösningar. Flera åtgärder kräver politiska beslut och internationella förhandlingar. Forskningen kan ge vägledning i de viktiga försörjnings- och rättvisefrågor som världen står inför, hävdar forskningsrådet Formas, som gav ut sin fjärde vattenbok, Water for Food, under World Water Week.

Vatten är en förutsättning för allt liv och så även för matproduktion. Vattenresurserna är knappa och prioriteringar måste till. Det går inte att använda vattnet som vi gör nu, med ökad urbanisering i världen, ökande köttkonsumtion och bioenergisatsningar. Det förvärrar problemen.

Om köttproduktionen istället minskade och vegetabilierna ökade, skulle det ändå finnas utrymme för energigrödor. Dessa skulle kunna placeras så att föroreningar bortfiltreras och erosion förhindras.

Eftersom torrare klimat väntas i stora delar av världen måste nya brukningsmetoder till. Vattensnål odlingsteknik används till exempel vid odling av nya rissorter idag och även majs odlas på försök.

Slöseriet med mat och därmed vatten måste förändras. I fattiga områden blir det förlust vid lagring och transporter på grund av bristen på kylanläggningar eller transportmedel. Tjugofem procent av all mat kastas i de rikare länderna, eftersom vi köper för mycket.

I vattenfattiga områden måste man bli bättre på att ta tillvara regnvattnet. Med de kraftiga skyfall som anses vara följden av klimatförändringarna, försämras marken. Skyfallen leder till ökad erosion av jordbruksmarkerna, som därigenom försämras av näringsläckage och föroreningar. Här behövs bättre dränering och vattenplanering.

Det finns ett mått på den totala vattenmängd som krävs för att ta fram jordbruksprodukter i olika delar av produktionskedjan, både vattnet i produkterna och det som använts vid odlingen i ursprungslandet. Det kallas för water footprint, ett ekologiskt vattenavtryck. Det går att räkna ut hur stor skörden blir vid olika bevattningsmodeller och därmed går det att effektivisera vattenanvändningen, anser Formas.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024