Kloning av mammut kan bli verklighet inom fyra år
Ett konstruerat skelettet av en ullig mammut (Foto: Wikipedia)


Japanska forskare hoppas på att klona en ullhårig mammut inom en så snar framtid som fyra år, enligt Daily Telegraph och en rapport från tidskriften Yomiuri Shimbun.

I den mänskliga civilisationens gryning för 10 000 år sedan strövade den massiva, lurviga tjockhudingen omkring på jorden i stort antal.

Det japanska teamet ska försöka använda kloningsteknik med hjälp av ett vävnadsprov de skaffat från ett ryskt forskningslaboratorium.

– Förberedelser för att förverkliga detta mål har gjorts, säger ledaren för forskargruppen professor Akira Iritani, till tidningen Yomiuri Shimbun.

Kärnan i mammutcellen ska placeras i en afrikansk elefants äggcell, efter att man avlägsnat kärnan i den cellen, för att skapa ett embryo med gener av en mammut. Dräktigheten väntas pågå i hela 600 dagar.

Tidigare har forskare försökt att klona en mammut från vävnader som upptäckts i den sibiriska permafrosten. Dock var cellerna inte livsdugliga på grund av skador från isen.

Under 2008 infördes en ny teknik av doktor Teruhiko Wakayama från Riken Center for Developmental Biology (ett center för utvecklingsbiologi), som har producerat kloner från en djupfryst mus.

Akira Iritani säger att den här tekniken skulle kunna fungera på en potentiell mammutklon, men säger till Daily Telegraph att det kan ta ytterligare två år innan en elefant kan befruktas med mammut embryo cellen.

–  Kloning av boskap har gått ganska dåligt fram till nyligen men ligger nu på cirka 30 procent. Jag tror att vi har en rimlig chans att lyckas och att en frisk mammut kan födas inom fyra till fem år, säger han till Telegraph.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/49532/