Klipp från "Top Gun" användes i nyhetsinslag på CCTV


Ett klipp från Top Gun, Hollywoodklassikern om stridsflygare från 80-talet med Tom Cruise och Val Kilmer, dök upp i ett nyhetsinslag på statliga kinesiska TV-kanalen CCTV enligt vad som cirkulerat i media under helgen.

En videoblogg från Wall Street Journal visade en jämförelse mellan scener från Top Gun och CCTV-inslaget som handlade om hur det kinesiska flygvapnet tränade. Det exploderande jetplanet på båda filmerna ser exakt likadana ut, från röken och elden till de flygande vrakdelarna. Det finns även andra slående likheter.

Filmklipp från Wall Street Journals Blogg.  (Credit: Wall Street Journal)

Det var den kinesiske bloggaren med användarnamnet ”Liu Yu” på bloggen Ministry of Tofu som först upptäckte CCTV:s klavertramp. Inslaget sändes den 23 januari.

Liu Yu påpekade att ”jetplanet som den kinesiska J-10:an ‘träffar’ är ett amerikanskt jaktplan, en F-5. Det är precis samma plan som huvudpersonen, spelad av Tom Cruise, skjuter ner i Top Gun”.

Enligt The Journal har CCTV nu tagit bort klippet från sin hemsida.

En person med kunskaper om CCTV sade till BBC att detta inte är första gången som den statliga TV-kanalen använt spelfilmsklipp i sina nyhetsreportage.

”Det finns andra fall där man avsiktligt använt olämpligt filmmaterial,” sade källan som inte namngavs. Han sade att det ibland berodde på lathet eller brist på filmat material.

Han tillade a
tt det oftast gäller filmklipp som handlar om vetenskap eller militären.

2002 översatte och använde Beijing Evening News en fejkad nyhetsartikel från satirsajten The Onion. Den handlade om att en medlem av det amerikanska representanthuset hotat att lämna sin plats om man inte byggde ett helt nytt Kapitolium med infällbar kupol i Washington.

2008 spekulerades det om att en mycket omrapporterad rymdpromenad som kinesiska astronauter utförde under Shenzhou VII-uppdraget i själva verket spelats in under vattnet och inte i rymden.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/50346/