Klimat och affärer i fokus på statsbesök
Kinas president Hu Jintao, utrikesminister Carl Bildt och Ericssons VD Carl-Henrik Svanberg på Rosenbad i samband med undertecknandet av ett avtal om utbyggnd av GSM-nätet i Kina. (Foto: Sven Nackstrand/AFP)


Det kinesiska statsbesöket i Sverige avslutades på söndagen. Statsminister Fredrik Reinfeldt och president Hu Jintao satt i överläggningar i två och en halv timme.

De politiska diskussionerna handlade om bilateralt utbyte mellan länderna, klimatfrågan, mänskliga rättigheter och Kinas relationer till EU.

Fredrik Reinfeldt säger till DN att han i samtalet framförde Sveriges syn på yttrandefrihet, organisationsfrihet, en fungerande rättsstat samt avskaffande av dödsstraffet. På samma sätt framförde Hu Jintao Kinas ståndpunkter. Reinfeldt beskriver det som ”breda och öppna samtal”.

– Jag säger vad Sverige står för och han vad Kina tycker, och här har vi möjligen inte samma synpunkter.

Presidenten ska dock ha varit medveten om att mänskliga rättigheter är viktiga för Europa, sade statsministern.

Vilka sakfrågor som togs upp kring mänskliga rättigheter framgår inte. Ingen ur den kinesiska delegationen gav någon intervju eller presskonferens under statsbesöket. Media hade således ingen möjlighet att fråga dem om vare sig förföljelsen av Falun Gong, situationen för demokratiförespråkare, uigurer, tibetaner eller de många fängslade journalisterna i Kina, liksom de fattiga bönder som drivs från jord och hem då staten tvångsuppköper mark i samband med den ekonomiska expansionen i landet.

Utrikesminister Carl Bildt som i förväg deklarerat att han skulle ta upp frågan om mänskliga rättigheter med sin kinesiske kollega Yang Jiechi, skrev på söndagen i sin privata blogg att de var ”överens om att fördjupa dialogen mellan våra bägge länder, och att medborgerliga fri- och rättigheter är en naturlig del av denna dialog”.

Klimatfrågan var det som upptog störst del av samtalet, sade Reinfeldt. Näringsminister Maud Olofsson pratade med Hu Jintao och sin kinesiske kollega Ma Kai om miljövänlig industriteknik och möjligt samarbete inom IT.

En stor del av statsbesöket, som var det enda Kinas ledare gjorde i västvärlden i samband med att de besökte G8-mötet i Tyskland, handlade om affärer, med bland annat besök på Volvo och undertecknande av ett stort avtal mellan Ericsson och China Mobiles om utbyggnad av Kinas GSM-nät.