Klassisk musik är välgörande för själen
Klassisk musik berör själen och fyller en med glädje; en ren, inspirerande glädje som befriar sinnet från dåliga tankar. (Photos.com)


När du har idétorka på jobbet eller irriterar dig på dina bullriga grannar, lägg åt sidan dina sysslor och lyssna på Mozart, Beethoven eller Bach.

Det finns många goda anledningar att inte spela musik på allmän plats, men det finns även övertygande bevis på att det kan föra med sig mycket gott. Forskare har länge insett att klassisk musik har speciellt kraftfull inverkan på det mänskliga tänkandet och gott humör. En del av dem tror att det beror på den musikens komplexa struktur.

I april i år förbättrade till exempel en grupp med röntgenläkare sin förmåga att diagnostisera medan de lyssnade på barockmusik, rapporterade Newsmax.com.

Även brotten minskar. 2004 spelade en brittisk polis klassisk musik på Londons tunnelbanestationer och häpnade av det märkbara resultatet. På ett halvår minskade rånen med 33 procent, trakasserier mot tunnelbanepersonalen med 25 procent och vandalismfall med 37 procent.

Det är även bevisat att klassisk musik är ett effektivt sätt att hindra gäng från att samlas i köpcentra. Även klottret hölls tillbaka av toner från Vivaldi och Tchaikovsky, enligt webbsidan SixWise.com.

Dessutom återspeglar den klassiska musiken en era med hög moral. Dåtidens människor trodde på högre makter vilket gjorde dem anspråkslösa och vördnadsfulla. Vördnad är motsats till irritation.

De flesta människor har upplevt den upplyftande känslan man får när man lyssnar till Bach. En del kanske har drömt sig bort till ett stilla landskap i det österrikiska kejsardömet efter att lyssnat på Mozarts mästerverk. Dessa mästerverk kan beröra själen och fylla en med glädje – en ren, inspirerande glädje som befriar sinnet från dåliga tankar.

När man uppnår detta medvetandetillstånd får man märkbara positiva effekter av att lyssna på klassisk musik: munterhet ersätter depression, kreativiteten ökar, koncentrationen och självdiciplinen stärks och en del mindre krämpor försvinner av sig själva.

Här följer några exempel på klassisk musik som anses välgörande för själen:

• Wolfgang Amadeus Mozart – “Piano Concerto No. 21 – Andante”
• Johann Pachelbel – “Canon in D major”
• Johann Straus – “Blue Danube Waltz”
• Luigi Rodolfo Boccherini – Minuet (from Quartet No.11)
• Frederic Chopin – “Nocturnes”
• Leo Delibes – “Flower Duet” (from the opera “Lakme”)
• Wolfgang Amadeus Mozart – “Eine kleine Nachtmusik”
• Antonio Vivaldi – “Spring” (from ”Four Seasons”)
• Pyotr Ilyich Tchaikovsky – “Waltz of the Flowers” (from the opera “The Nutcracker”)
• Johann Sebastian Bach – “Toccata and Fugue in D minor”

Översatt från engelska:http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/24975/