Klassisk kinesisk kultur framförs i Århus
Shen Yun kommer att ge föreställningar den 12 och 13 april i Århus i Danmark, på Musikhuset Aarhus som är Skandinaviens största konserthus. (Foto: Med tillstånd av Musikhuset Aarhus)


Dans- och musikkompaniet Shen Yun Performing Arts, vars syfte är att återuppliva den 5000 år gamla traditionella kinesiska kulturen, kommer för tredje gången att uppträda i Århus, Danmarks näst största stad, den 12 och 13 april.

Intresset för Shen Yun har varit stort, berättar Lignan Wu från Falun Dafa-föreningen i Danmark, som har arrangerat föreställningen.

– Vi har träffat många danskar som sett Shen Yun de tidigare åren. De säger att de har väntat länge och längtat efter att Shen Yun ska komma tillbaka och att ”vi ska genast köpa biljetter till hela familjen”.

Shen Yun hade föreställningar i Århus 2009 och 2010, och många verkar vilja återse sällskapet.

– Biljetterna har sålts väldigt snabbt, och folk fick skynda sig för att få de bästa platserna.

Båda föreställningarna är i stort sett utsålda. Det finns dock fåtal biljetter kvar till den andra föreställningen den 13 april, säger Lignan Wu, som själv är uppvuxen i Kina, men har bott i Danmark i många år.

– Jag tror också att hela världen blir mer och mer intresserad av kinesisk kultur. Shen Yun har blivit mycket berömt världen över, och därför är folk också intresserade, säger hon.

Shen Yun Performing Arts kom till Norden på långfredagen den 9 april 2010 och gav en uppskattad föreställning i danska Århus. (Foton: Jason Wang och Anders Eriksson)

Shen Yun Performing Arts kom till Norden på långfredagen den 9 april 2010 och gav en uppskattad föreställning i danska Århus. (Foton: Jason Wang och Anders Eriksson)

Återuppväcker den sanna kinesiska kulturen

Shen Yun vill genom de klassiska konsterna återuppväcka den traditionella kinesiska 5 000-åriga kulturen med rötter i konfucianismen, buddhismen och daoismen; en kultur som nästan gick förlorad under de senaste 60 årens kommuniststyre i Kina.

Allt började för tio år sedan. Enligt Shen Yuns hemsida samlades en grupp framstående klassiska kinesiska artister i New York 2006 med en gemensam önskan ”att återuppväcka den sanna, gudainspirerade kinesiska kulturen och dela den med världen”.

På Shen Yuns hemsida berättas att Kina en gång i tiden kallades för Shen Zhou − ”Det gudomliga landet”. ”Detta namn, med dess djupa innebörd, beskriver ett land där gudomar och dödliga samexisterade och där det fanns en tro på att gudomarna förde ner kulturen till jordemänniskorna”…”Kalligrafi, musik, medicin, klädedräkter och mycket annat sades vara skänkta av himlen”.

Idag är Shen Yun världens främsta klassiska kinesiska dans- och musikkompani, med fyra olika danskompanier som årligen besöker mer än 100 städer på fyra kontinenter.

Varje år skapas ett helt nytt program med berättelsebaserade danser från gamla legender och även från dagens Kina, och hundratals handsydda scenkostymer, specialkomponerad musik, och animerade bakgrundsprojektioner som använder den senaste datorgrafikteknologin.

Shen Yun Performing Arts orkester är en unik sammansättning av en västerländsk symfoniorkester och kinesiska instrument. ”Gamla kinesiska instrument såsom den berörande erhun och den spröda pipan hörs i melodin ovanpå en hel orkester med västerländska stråkar, slagverk, träblås- och bleckblåsinstrument”, enligt Shen Yuns hemsida.

”Jag kan se deras kärlek för sitt land i danserna”

Peter Stokkebroe, professionell ballroomdansare och koreograf, fanns i publiken i Århus 2010. Han har vunnit flera prestigefyllda danstävlingar och bland annat blivit världs- och europamästare. Han sade då i en intervju med NTD Television:

– Det har varit fantastiskt att få en bättre inblick i kinesisk kultur genom denna underbara show.

Shen Yun Performing Arts kom till Norden på långfredagen den 9 april 2010 och gav en uppskattad föreställning i danska Århus. (Foton: Jason Wang och Anders Eriksson)

Peter Stokkebroe, dansare och koreograf såg Shen Yun Performing Arts föreställning i Århus, Danmark den 9 april 2010. (Foto: Epoch Times)

– Eftersom jag själv är dansare, ser jag på danserna och dansarna. Jag var mycket imponerad av deras kapacitet, de tekniska färdigheterna och precisionen. Naturligtvis är detta något som fascinerar mig, och jag måste också säga att skönheten i alla kostymer och färgrikedomen var mycket imponerande, sade Peter Stokkebroe.

Lars Skov, som 2010 var ledamot av Århus kommunfullmäktige, såg Shen Yuns föreställning med sin fru. Han sade till Epoch Times:

– Vi tyckte mycket om alla danserna, och scenkostymerna med många färger, och alla dansarna är så atletiska. Jag kan se deras kärlek för sitt land i danserna.

Efter Danmark, kommer Shen Yun ge turnéns sista föreställningar i Paris 15-17 april. Shen Yun Performing Arts har då i år besökt sammanlagt 14 städer i Europa.

Det New York-baserade Shen Yun Performing Arts har fyra dans- och musikkompanier som ger föreställningar runt om i världen. För mer information, besök Shen Yun Performing Arts.

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006.

Syster Bernadette: Shen Yuns föreställning talar till själen

Musiker: Shen Yun är höjden av harmoni