Klappar med mindre miljöpåverkan ger minnen och större glädje
Gröna presenter. (Foto: Shutterstock)


Inför helgerna inhandlas många varor. Dina miljömedvetna vänner kommer säkert att uppskatta gåvor som orsakar minimalt spill.

Här är några idéer på miljövänliga gåvor som också är snälla mot plånboken.

Ge bort en upplevelse.

Ge dina nära och kära en unik upplevelse eller planera en utflykt för hela familjen. Minnet kommer att räcka längre än vad de flesta materiella ting gör. Du kan antingen planera något själv, eller sök efter en upplevelsepresent på olika webbplatser.

Köp lokalt handgjorda presenter.

Att köpa lokalt tillverkade presenter bidrar till den lokala ekonomin såväl som minskar utsläppen av växthusgaser eftersom varorna inte transporteras så långt.

Många av produkterna har också en trevlig historia. Det kan vara något i stil med ”Den där killen på torget gjorde detta för hand av kasserat trä, som han fann när de rev det gamla skolhuset…. ”


En vintermarknad. (Foto: Shutterstock)

En vintermarknad. (Foto: Shutterstock)

Återanvända material till gåvor

Många företag producerar idag bra produkter genom att använda återvunnet material; väskor, leksaker, lampor och mycket mer. Du kan själv göra en del föremål tillverkade av återvunnet material, exempelvis:

Svarta tavlan återvunnen som klocka.

Artiklar från en annan tid kan inspirera till väggdekorationer om man använder gamla ordbokssidor som canvas för illustrationer. Numera finns ordböcker på nätet då kan de tryckta ordböckerna behöva återvinnas.

Ge presenten till någon annan

Om du tar emot en gåva och det är något som du redan har eller inte behöver, varför inte ge bort den till någon annan. För det är bra att någon annan kan ha användning för det som hos bara skulle ha blivit liggande.


En slädtur sitter kvar i minnet. (Foto: Shutterstock)

En slädtur sitter kvar i minnet. (Foto: Shutterstock)

Donera till en god sak

I Usa är välgörenhet mer utbrett och på vissa sajter kan man till och med köpa en get eller ko till en familj i nöd. I Sverige kan man vända sig till olika frivillig organisationer eller till exempel SOS barnbyar och donera en slant.

Glöm inte att välj gåvor utan batterier eftersom batterier innehåller giftiga ämnen som nickel och kadmium.

Översatt och anpassad, från engelska.