KKP:s brott är oförlåtliga, anser journalist
Med det kinesiska kommunistpartiets 60-åriga historia i backspegeln kan man se hur de begått oförlåtliga brott: sålt ut Kinas territorium, dödat medborgarna, förstört kulturen och mycket mer, säger Cheng Xiang. (Pan Jingqiao/The Epoch Times)


Den före detta reportern Cheng Xiang menar att det kinesiska kommunistpartiet (KKP) har sålt ut Kinas territorium, dödat människor, förstört kulturen och begått många andra oförlåtliga, kriminella och destruktiva handlingar.

Detta är Epoch Times första intervju med honom, tretton månader efter att han släppts efter att ha avtjänat ett treårigt fängelsestraff i Kina.

– Under de 60 år som kommunistpartiet suttit vid makten har antalet kineser som dött av onaturliga orsaker uppgått till mellan 40-60 miljoner, enligt flera studier från både partiet självt, kinesiska och utländska forskare. Historiskt sett är det mycket ovanligt att sådana enorma mängder med människor dör en onaturlig död. Det är ett av kommunistpartiets största brott, sade Cheng Xiang som tidigare arbetade för Singapore Strait Times.

– Det andra brottet är att partiet inte har försvarat Kinas territorium. Man gav upp 1,5 miljoner kvadratkilometer land. Detta är ett brott som de aldrig kan förlåtas för.

– Andra destruktiva brott som partiet begått har varit mot Kinas kultur. På en auktion nyligen sade kommunistpartiet att vissa föremål stulits av utländska imperialister, men om vi tittar på de första 30 åren av partiets styre ser vi att antalet antikviteter som förstörts vida överstiger de som plundrats. Och dessa kan varken lagas eller återfås. Förutom föremålen har förstörelsen sträckt sig till våra själar och vår moral. Det går inte att finna någon moral i dagens Kina. Melamin och alla möjliga falska produkter som har tillverkats för att lura människor. Barn säljs som varor. Det finns ingen moral, för kommunistpartiet förstöde moralen under förevändningen att man skulle rensa ut de ”fyra gamla” [Not: Gamla seder, gammal kultur, gamla vanor och gamla idéer skulle rensas bort under kulturrevolutionen på 60- och 70-talet.]

Det är en allmän uppfattning att Cheng Xiang åtalades och fängslades för att han avslöjade att Kinas förre ledare, Jiang Zemin, faktiskt sålde av Kinas territorium. Cheng sade att det är en olämplig tidpunkt för honom att kommentera detta eftersom han ännu är villkorligt frigiven.

Den 9 december 1999 skrev Jiang Zemin, som då var generalsekreterare för det kinesiska kommunistpartiet, under ett avtal med Rysslands dåvarande president, Boris Jeltsin, angående en gränstvist mellan länderna. Enligt uppgift blev Kina av med 1,5 miljoner kvadratkilometer land i detta avtal. Cheng Xiang var den förste jornalisten som tog upp den här frågan och han publicerade en artikel i Singapore Strait Times om det redan ett år innan avtalet.

– Jag var den förste nyhetsreportern i världen som diskuterade den här frågan eftersom kinesiska reportrar knappast skulle ta upp det. De kanske visste om det, men de vågade inte.

Cheng har kommenterat några känsliga frågor i år. Efter egna erfarenheter från att samla information i Tibet, vilket han gjorde så tidigt som på 80-talet, anser han att situationen i Tibet är resultatet av kommunistpartiets ultravänsterlinje som påtvingats det tibetanska folket sedan 1956.

Medan Tibet var under belägring 1951, tvingades den dåvarande tibetanska lokalregeringen att skriva på ett 17 artiklar långt fördrag. Enligt dessa äger Kina suveränitet över Tibet, men det tibetanska folket ska ha en hög grad av självstyre. 1956 sjösattes emellertid den så kallade socialistiska transformationskampanjen och fördraget revs helt skamlöst upp.

I år är det tio år sedan förföljelsen av Falun Gong började. Cheng avslöjade att bland de sju dåvarande medlemmarna av politbyråns ständiga kommitté var det bara Jiang som insisterade på att mans skulle slå ned på Falun Gong när den stora fredliga demonstrationen hölls den 25 april 1999.

– Varför satte sig Jiang över de andra sex medlemmarna av politbyråns ständiga kommitté? Mao Zedong genomdrev sin ultravänsterlinje ända till slutet. Deng Xiaoping framhärdade i sina massakrer. Jiang följde i deras spår. När han fick kontroll över militären kunde inget tygla en sådan diktator. Det här är det allvarliga problem som orsakas av det kommunistiska systemet.

Cheng menar att man kanske skulle kunna benåda vissa så kallade politiska brottslingar för att lugna ner offentligt missnöje, men att roten till problemet ligger i det diktatoriska enpartisystemet.

– Benådningar skulle bara vara symbolhandlligar. Det enda som kan säkra statens stabilitet i längden är ett avskaffande av enpartiväldet, tillade Cheng.

 

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/14101/