KKP försvarar sig i samtal med Tibet
Tibet-supportar demonstrerar för en uppriktig dialog mellan KKP och Dalai Lama. Hibiya Park i Tokyo den 6 maj. (Foto: Koichi Kamoshida/Getty Images)


Den fjärde maj hölls ett möte mellan representanter för Dalai Lama och det kinesiska kommunistpartiet (KKP) i Kylin Villa i staden Shenzhen i Guangdongprovinsen. Det var det första mötet mellan de två sidorna sedan uppkomsten av demonstrationerna och nedslaget i Lhasa i mars.

Hongkongs China News Agency citerade en källa i Peking som sade att trots att denna enda dags samtal är ett bra första steg, fortsätter Peking hävda att åtgärderna man vidtagit i samband med upploppen i Lhasa den 14 mars var rättsligt berättigade.

Enligt en nyhetsrapportör i Hongkong var representanterna från Tibets exilregering Lodi Gyari, baserad i Washington, och Kelsang Gyaltsen, baserad i Genève. KKP-sidan representerades av två ministrar, Zhu Weiqun och Sitar (Tibetan) från departementet för enat frontarbete.

Hong Kong China News Agency skrev att även om synsätten skiljer sig mellan de två sidorna var atmosfären under mötet bra. Representanterna för den kinesiska regeringen fortsatte emellertid att rättfärdiga myndigheternas agerande.

”Politiken som de centrala myndigheterna har tillämpat och åtgärderna de vidtagit gällande incidenten den 14 mars, stämmer alla överens med lagen och var fullständigt riktiga. Detta har fått ett brett stöd från hela det kinesiska folket, inklusive tibetanerna”.

Före mötet sade Hu Jintao till japanska medier att han hoppades att samtalen med de tibetanska representanterna skulle medföra positiva resultat. Hu krävde emellertid att Dalai Lama skulle ”sluta splittra Kina, sluta konspirera och anstifta våld, och sluta störa och sabotera Pekings olympiska spel”. Detta för att skapa förutsättningar för framtida samtal, menade Hu.

Den välkände Tibet-experten Wang Lixiong sade till Hong Kong Apple Daily den 4 maj att om Peking fortsätter strategin med förhandlingar som en nödvändig formalitet för att lindra internationell kritik, kommer det sannolikt att framkalla ännu större missnöje hos tibetanerna.

– Konsekvenserna är svåra att föreställa sig. Både Peking och Dalai Lama bör vara klara över det, sade han.

Wang pekade på att en av utlösande faktorerna för de senaste händelserna i Tibet var när Dalai Lama den 10 mars sade att inga konkreta resultat kommit från de tidigare sex stycken samtalen han haft med Peking. Dessa ord fick de en gång hoppfulla tibetanerna i fastlandet att gå från besvikelse till hopplöshet.

Radiostationen Voice of Tibet i Norge har citerat Tibetaner inne i Kina som säger att de inte hyser något större hopp om dialogen. Enligt Voice of Tibet tror tibetanerna att KKP vill använda Dalai Lama för att dämpa den nuvarande tibetanska folkresningen, såväl som de många sociala problem i Kina samt den ökade internationella pressen i samband med Peking-OS. De tror att denna omgångs ”kontakt och konsultation” är vad KKP behöver för att övertyga väst om att Kina arbetar mot en lösning.

Den tibetanska parlamentsmedlemmen från exilregeringen, Khedroob Thondup, sade till Ming Pao Daily att samtidigt som KKP och den tibetanska sidan varit i kontakt många gånger tidigare är mönstret detsamma.

– Det är svårt att se vilka goda resultat som kan komma ur denna dialog. Under de tidigare mötena har vi alltid blivit sedda av KKP-representanterna som måltavlor för politisk utbildning, sade Thondup.

Sedan det blodiga förtrycket under Lhasa-demonstrationerna den 14 mars har internationell media och västerländska politiker upprepade gånger uppmanat Peking att återigen öppna upp samtalen med Dalai Lama. För att lindra den internationella pressen och undvika påverkan på Peking-OS bekräftade Peking den 25 april att man skulle träffas privat med representanter för Dalai Lama. Trots att Peking gjorde detta uttalande, fortsätter KKP att konstant attackera Dalai Lama genom den statskontrollerade median.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-5-6/70294.html