Kirgizistans etniska konflikter förvärras, över 100 döda
Sammandrabbning: Män argumenterar på gatorna i Kirgizistans stad Osh där det nya etniska våldet mellan uzbekiska och kirgiziska grupper har resulterat i ett hundratal dödsfall. (Foto: STR / AFP / Getty Images)


Minst 113 människor har dödats och över 1000 skadats under tre dagars massiva sammandrabbningar i staden Osh i södra Kirgizistan. Andra källor uppger att upp till 170 personer hade dödats fram till igår.

Landet som knappt har återhämtat sig från en våldsam statskupp i april lider av ett nytt uppror, men det är inte klart vad anledningen till våldet är.

Dödssiffran bekräftades av landets hälsoministerium, rapporterade Kirgizistans nyhetsbyrå AKI-press. Ett undantagstillstånd deklarerades av Kirgizistans interimistiska myndigheter den 11 juni på morgonen efter att våldsamheterna börjat.

Offren kom från de södra provinserna av Osh och Jalalabad som är regioner där den avsatte president Kurmanbek Bakijev har starkt stöd.

Sedan kuppen i april har den självutnämnda regeringen haft ett svagt inflytande i de södra provinserna.

Enligt tjänstemän drabbades kirgizistanier och uzbeker samman sent på torsdag kväll på ett lokalt kasino som ledde till eldstrider mellan stora grupper av unga män.

Sammandrabbningar i olika distrikt, främst uzbekiska, har fortsatt sedan fredagen, rapporterar medierna. Det uzbekiska folket utgör hälften av befolkningen i Osh.

Under våldsamheterna har många företag, köpcentra, kulturcentra, varuhus, liksom statliga byggnader bränts och förstörts, sade tjänstemännen. Även plundringar och andra former av skadegörelse i staden har förekommit.

Den redovisade orsaken till våldet är en etnisk konflikt mellan Kirgizistan och Uzbekistan men många tvivlar på att det är den verkliga orsaken.

– Man kan tydligt se den yttre störningen och den tydliga beredskapen.  Det är uppenbart att målet är att skapa kaos och oordning, sade journalisten Pavel Gromskiy från Osh till ryska BBC-radion.

Ledaren för den självutnämnda regeringen, Roza Otunbayeva, kallar det ett försök att ställa in den folkomröstning som planeras till den 27 juni. Folkomröstningen gäller en parlamentarisk reform att begränsa befogenheterna för presidenten.

Gränsvakterna tillät tusentals etniska uzbeker att passera in i Uzbekistan.

Enligt APF sade uzbekiska krisberedskapsarbetare att det finns mer än 32 000 flyktingar, de flesta av dem kvinnor och barn. Dock sade en icke namngiven polis till nyhetsbyrån att det verkliga antalet var någonstans i närheten av 80 000.

Otunbayeva bad Rysslands president Dmitrij Medvedev att sända militära trupper till Kirgizistan för att hjälpa lokala myndigheter att lugna ned situationen i Osh.

Medvedevs talesman, Natalja Timakova, citerades av ryska nyhetsbyråer enligt vilka hon lär ha sagt att Ryssland inte skulle sända väpnade styrkor eftersom det inte fanns något behov av extern inblandning och att de lokala myndigheterna kan hantera situationen själva. Samtidigt har Ryssland sänt sin landstigningsstyrkebataljon för att säkra Rysslands bas i Kirgizistan.

Förenta staterna har också en militärbas i Kirgizistan och har därför ett strategiskt intresse av stabiliteten i det  av klaner styrda, utarmade centralasiatiskt landet på 5 miljoner människor.

Även för tjugo år sedan fanns det etiska våldsamheter mellan Kirgizistan och Uzbekistan där flera hundra människor dödades.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/37319/