Kinesiskt tv-program stängdes efter ha kritiserat myndighet
Wu Xiaoqiu från institutet för finanser och säkerhet vid Renmins universitet i Kina. (Bild från internet)


Den 2:a april sändes programmet ”En halvtimme för ekonomin” på Kinas centrala television (CCTV) med ett inslag  där en forskare kritiserade de kinesiska myndigheternas misslyckande att rädda aktiemarknaden. Dagen efter sändningen togs programmet bort och försvann från tablån utan förvarning och har inte synts till sedan dess.

Detta är första gången programmet har stoppats utan förvarning sedan starten för 18 år sedan. Två av programmets producenter är nu föremål för utredning. Händelsen har frammanat en het debatt bland internetanvändare och börsinvesterare i Fastlandskina.

Under de senaste tre månaderna har börserna i Shanghai och Shenzhen slagit bottenrekord. Shanghais index föll 20,14 procent på en månad, vilket är det största fallet på en månad sedan 1995; en ökad nedgång med 37,63 procent har bevittnats under det första kvartalet i år vilket är den största kvartalsnedgången på 15 år. Shanghai och Shenzhens 300-index föll 18,91 procent i mars, vilket är det största fallet sedan 2005.

TV-programmet ”En halvtimme för ekonomin” på CCTV:s ekonomikanal sände ett inslag med titeln ”Vad för slags aktiemarknad behöver vi egentligen?” Inslaget innehåller intervjuer, bilder från börsen med investerare som förlorar stora summor pengar, samt bjuder in välkända ekonomer för att analysera Kinas nuvarande aktiemarknadssituation.

Den inbjudne gästen Wu Xiaoqiu, direktör vid institutet för finanser och säkerhet vid Renmins universitet i Kina kritiserade de kinesiska myndigheterna för att inte ha ingripit för att rädda aktiemarknaden. Han ifrågasatte även förra årets stora höjning av stämpelskatten för aktiehandel som kunde ha tvingat ner tillväxten på aktiemarknaden, och skyllde samtidigt på Kinas ansvariga myndighet för att ha misslyckats med att agera.

– Med tanke på det faktum att en sådan hög stämpelskatt har påtvingats landet, kontrollerar ni [myndigheterna] uppenbarligen marknaden i ett marknadssystem. Om man tar ut en så hög skatt och samtidigt påstår sig uppmuntra marknadsutvecklingen så anser jag det vara en fullständig lögn. Med andra ord, om ni å ena sidan kraftigt utvecklar marknaden och hela er politik å andra sidan är helt den motsatta, så är det definitivt något som är fel.

Det dagliga TV-programmet försvann dagen därpå utan förvarning. Ytterligare två stora ekonomiprogram, ”Ekonominyheterna” och ”Analys av säkerhetsinvesteringar” stängdes ner.

Händelsen har satt igång ett stort missnöje från aktieinvesterare som är oroade över den kinesiska aktiemarknaden. Många kinesiska diskussionsforum på nätet har starkt kritiserat myndigheterna. En del investerare har förutspått att börsen kommer att rasa den närmsta framtiden på grund av avstängningen av ekonomiprogrammen, och har uppmanat folk att snabbt dra tillbaka sina investeringar från marknaden.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-4-9/68919.html