Kinesiskt museum hånas efter att ha ställt ut falska föremål
Statyer i montrar på Ji Bao Zhai-museet i Kinas Hebeiprovins. Museets klumpiga förfalskningar av antik konst avslöjades nyligen i en blogg av författaren Ma Boyong. (Foto: Weibo.com)


Ett museum i Hebeiprovinsen har gjorts till allmänt åtlöje på internet efter att dess stora samling av ”antika föremål” visat sig bara vara klumpigt utförda imitationer.

Den populäre författaren Ma Boyong postade över hundra foton på museiföremål på sin blogg, tillsammans med kommentarer om hur uppenbart falska föremålen var.

Ma pekade ut moderna seriefigurer på en vas som påstods komma från Qingdynastin, rapporterade South China Morning Post. Han kommenterade på porslin med scener från en känd roman, som innehöll figurer som inte är med i den romanen. En annan porslinspjäs hade scener från en roman som inte hade skrivits vid den tid då pjäsen skulle ha tillverkats.

Enligt South China Morning Post kallade Ma förfalskningen för ”helt sanslös”.

Det fyra våningar höga museet öppnade 2010, och har tusentals föremål i sina samlingar, som skapats med moderna tekniker, men som påstås vara skatter från Tang, Han och andra dynastier.

Ma skrev i sin blogg att han inte tyckte att byggnaden hade särskilt bra bevakning för ett museum som hävdar att man har antika föremål värda miljoner, enligt South China Morning Post.

Ma tog bort museets
namn i sin blogg, men internetanvändare räknade ut att det bara kunde vara Ji Bao Zhai-museet i staden Hengshui i Hebeiprovinsen. Historien om de klumpigt förfalskade ”skatterna” har fått omfattande spridning på nätet.

Museets curator, Wang Zongquan, hävdar att han har samlat in pjäserna från hela Kina, utan att ha behövt spendera särskilt mycket pengar, enligt lokala medier som citerades av South China Morning Post. När han frågades ut om föremålens autenticitet ska han ha sagt: ”Så allt som experterna inte har sett förr är falskt, alltså?”

”Jag skulle inte ha haft råd [med de här föremålen] om jag hade försökt ropa in dem på auktion”, tillade Wang.

Översatt från engelska