Kinesiskt militärsjukhus i karantän på grund av misstänkta SARS-fall
Sjukvårdspersonal i karantän som bär munskydd för att skydda sig mot luftvägssjukdomen SARS, den 30 april 2004 i Peking. Enligt rapporter som börjat dyka upp på sistone har ett nytt utbrott av den fruktade sjukdomen skett i Kina. (Foto: Getty Images)


En Hongkongtidning har rapporterat om att flera hundra militärer med hög feber och andra SARS-liknande symptom ska befinna sig på isolerade avdelningar på ett militärsjukhus i staden Boading i Hebeiprovinsen i nordöstra Kina. De lokala myndigheterna har förnekat att det rör sig om ett utbrott av SARS, men kinesiska internetanvändare oroar sig för att myndigheterna mörkar en potentiell epidemi, precis som man gjorde med det första utbrottet 2003.

Reportrar från Hongkongbaserade Apple Daily reste till Folkets befrielsearmés 252:a sjukhus i Baoding den 24 februari, där 300 militärer enligt uppgift hålls isolerade. Två uppges ha dött. Tre närliggande sjukhus sägs också ha patienter som uppvisar sars-liknande symptom.

Besöket från Apple Daily-reportrarna kom efter att bloggare från Hongkong och det kinesiska fastlandet hävdat att SARS dykt upp igen i Baoding och staden Dalian i Liaoningprovinsen i nordöstra Kina.

Reportrarna noterade att militärsjukhusets västra flygel var öppen för allmänheten men att den östra flygeln bevakades av militärpoliser med munskydd. Östra flygeln är infektionsavdelningen där många patienter behandlades under sars-utbrottet 2003.

En vakt vid den östra flygeln sade till en reporter vid Apple Daily att omkring 300 militärer låg isolerade där, och en före detta anställd på sjukhuset sade att specialister från Pekings 301:a sjukhus kommit för att delta i undersökningarna. Militärerna hade hög feber som inte gick att få ner. Den tidigare anställde konstaterade därför att det var ”allvarligare än en vanlig influensa”.

En gatuförsäljare sade till Apple Daily att militärer med influensasymptom först skickats till ett annat militärsjukhus för omkring tio dagar sedan, men att några dagar senare togs ett stort antal av dem till 252:a sjukhuset för karantän. Andra är fortfarande i karantän på tre andra sjukhus i Baoding, enligt gatuförsäljaren.

Cheng, en invånare i Baoding, sade till Epoch Times den 25 februari att Rongxiaosjukhuset i Baoding är ett mentalsjukhus för militärer men att man nyligen även satt några misstänkta SARS-patienter på en isoleringsavdelning där, och att allmänheten inte längre har tillträde till sjukhuset.

Personal på Rongxiaosjukhuset svarade inte när Epoch Times sökte dem via telefon för att få reda på om sjukhuset var stängt fär allmänheten och om de hade sars-patienter. Eftersom 252:a sjukhuset är en del av den militära vårdapparaten behöver den inte anmäla en eventuell epidemi till stadens myndigheter.

Taxiföraren You i Baoding sade till Epoch Times:
– Jag kör omkring i staden varje dag och jag har hört att 252:a sjukhuset har många militärer som är infekterade med sars eller en muterad form av sars-viruset, och att ingen får komma ut eller in på sjukuhuset. En del säger att vissa byar också är i karantän. Regeringen försöker alltid dölja fakta, så vanliga medborgare kan bara lita på sin egen analys och sitt eget omdöme.

Myndigheterna i Hebeiprovinsen har förnekat att något sars-utbrott har skett. Baodings hälsobyrå förnekade att det finns sars-fall och hävdar att de som påstås ha sars i själva verket bara har influensa. Senare sade man dock att enligt reglerna kring smittsamma sjukdomar kan de inte ge specifika svar just nu. Internetposter och rapporter om sars på större kinesiska sajter började tas bort från och med 24 februari.

Den 26 februari kom Apple Daily med en nyhetsuppdatering där man sade att Kinas hälsobyrå hade ”bekräftat” att soldaterna infekterats med adenovirus 55.

Sjukhuspersonal sade att sjukhuset opererar normalt och att ingen avdelning är isolerad, enligt Apple Daily. En annan läkare sade att militärerna hölls i isolering bara för att ”behandla militärerna och hantera dem avskilt från andra patienter.”

En del internetanvändare trodde dock inte på hälsobyråns klargöranden.

En kinesisk bloggare undrade: ”Varför måste vi få reda på den här sortens nyheter via media från Hongkong eller Taiwan?”

– När sars bröt ut i Guangdong 2002 förnekade myndigheterna också det, sade Wang från Shanghai till Epoch Times.

Xu från Zhejiangprovinsen sade till Epoch Times:
– Jag tror inte på hälsobyråns påståenden. Vår regering ljuger alltd för folket.

Den 24 februari meddelade myndigheterna i Peking också att man sjösatt ett koordinationssystem för akuta folkhälsosituationer, vilket innebär att om en större epidemi, terroristattack eller förgiftning inträffar kan paramilitära poliser sättas in för att hantera situationen utan att först få tillåtelse. Denna åtgärd har ökat misstänksamheten bland bloggare.

Det första fallet av den sjukdom som skulle komma att bli känd som sars rapporterades i Guangdongprovinsen i södra Kina i november 2002.

Epoch Times rapporterade först om sars i februari 2003, vid en tidpunkt då officiella kinesiska medier fortfarande förnekade att sars existerade, och kinesiskspråkiga medier utanför Kina mestadels ignorerade det hela.

I mars 2003 publicerade Epoch Times över 300 artiklar om sars, där man dokumenterade sjukdomens framfart innan de kinesiska myndigheterna officiellt erkände epidemin i april 2003, efter internationella påtryckningar.

Översatt från engelska