Kinesiskt gymnasium förbjuder pojkar och flickor att hålla varann i handen
Elever på en skolgård på väg till 2013 års inträdesprov för högskolan, i Bozhou, Anhuiprovinsen i norra Kina, den 7 juni 2013. (AFP/Getty Images)


Samtidigt som den nya skolterminen har börjat, har ett gymnasium i Henanprovinsen infört nya regler som förbjuder pojkar och flickor att hålla varandra i händerna. Detta för att förhindra kärleksrelationer mellan eleverna, rapporterar kinesiska medier.

Yanshi-gymnasiet i staden Luoyang, huvudstad i Henanprovinsen, har utfärdat ”åtta förbud” till elever från terminsstarten. Raden ”Överträdelse av förbuden kommer att resultera i relegering” lades till efter varje mening, rapporterade statliga Guangming online den 25 augusti.

Reglerna inkluderar att det är “strängt förbjudet för elever att bli kära i varandra”, och stipulerar att ”det är förbjudet för manliga elever och kvinnliga elever att hålla varandras händer i skolområdet”. Om eleverna påträffas med hålla varandras händer på skolgården en gång kommer de att få en varning och tvingas ”stanna hemma i en vecka för självrannsakan”. Om de skulle bryta mot reglerna två gånger kommer de att få lämna skolan.

Bland de andra förbuden finns att elever inte får ha födelsedagsfester på skolans område, inte får ta med mobiltelefoner till skolan, och även andra mer vanliga regler som att inte röka eller dricka alkohol.

Reglerna stod skrivna på en stor, rullande text på en elektronisk skärm utanför skolan, och även på banderoller runt om på skolområdet.

”Skolan har infört sådana regler för att skapa en god studiemiljö”, berättade en talesperson för Yanshi-gymnasiet för statliga medier i Kina. ”Det kan förhindra ohälsosamma trender.”

Men regler som förbjuder manliga och kvinnliga elever från att hålla varandras händer har högljutts fördömts av kinesiska nätanvändare, där vissa anser det vara ”emot den mänskliga naturen”.

Liknande regler har införts på andra ställen i Kina. Exempelvis tillåts inte pojkar och flickor att vara ensamma tillsammans, och måste hålla minst 50 centimeters avstånd från varandra, enligt regler vid Changhe-gymnasiet i Hangzhou i Zhejiangprovinsen.

Vid Chucai-gymnasiet i Wuhan i Hubeiprovinsen är det förbjudet för kvinnliga lärare att ha på sig svarta strumpbyxor eller använda starka parfymer, för att undvika ”distrahera manliga elever”.


Nya regler som förbjuder pojkar och flickor att hålla varandras händer, visas på en elektronisk skärm utanför Yanshi-gymnasiet i staden Luoyang, Henans provinshuvudstad, i augusti 2014. (Skärmdump/gmw.cn)

Nya regler som förbjuder pojkar och flickor att hålla varandras händer, visas på en elektronisk skärm utanför Yanshi-gymnasiet i staden Luoyang, Henans provinshuvudstad, i augusti 2014. (Skärmdump/gmw.cn)