Kinesiskt företag utreds för misstänkt dataintrång i Indien
Efter att ha upptäckt ett misstänkt dataintrång i landets telekomnätverk (BSNL) av det kinesiska företaget Huawei, har Indiens regering beordrat en utredning. (Foto: Dibyangshu Sarkar/AFP/Getty Images)


Det påstådda intrånget i Indiens statligt ägda teleoperatör av den kinesiska leverantören av utrustningen, Huawei, har fått den indiska regeringen att inleda en utredning av ärendet.

”En incident om påstått intrång i nätverk hos Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) av Huawei, ett kinesiskt telekomföretag, har kommit till vår kännedom”, sade Killi Kruparani, ministern för kommunikation och informationsteknik, i ett skriftligt svar på en fråga till en parlamentsledamot.

Kruparani sade att regeringen har tillsatt ett team med medlemmar från flera ministerier att utreda frågan.

Det är inte första gången som Huawei granskas i Indien. För några år sedan, 2010, stoppade Indien importen av telekomutrustning tillverkad i Kina eftersom man var orolig över att det kunde finnas spionteknologi inbyggd i den. Förbudet hävdes efter att de kinesiska företagen kommit överens om bättre säkerhetskontroll och säkrare utrustning.

Under 2012 hade BSNL antagit ett större anbud om utbyggnad av nätverket från det kinesiska företaget ZTE, men Huawei, den stora utmanaren av anbudet, lade sig lågt för att leverera utrustningen till låga priser.

Under samma år hade ett indiskt parlamentsutskott rekommenderat att regeringen skulle testa säkerheten hos telekomutrustning eftersom allt fler kinesiska företag tillhandahåller hård- och mjukvara till indiska företag. Utskottet bad regeringen att granska telekomutrustning med allvarligt säkerhetshot på samma sätt som USA gör.

Under 2012 hade ett underrättelseutskott i den amerikanska kongressen varnat för kinesiska företags cyberspionage och hade bett amerikanska företag, som hade affärer med Huawei och ZTE, att skaffa andra leverantörer. De båda kinesiska företagen nekade till anklagelserna.

Översatt från engelska