Kinesiskt företag köper Yahoos mark i Silicon Valley
Folk tar foton utanför Yahoos huvudkontor i Sunnyvale. Internetjätten som dras med ekonomiska problem säljer nu mark till ett kinesiskt IT-företag. (Foto: Justin Sullivan/Getty Images)


IT-jätten Yahoo ska sälja en stor företagstomt i Kalifornien till det kinesiska teknologiföretaget LeEco. Detta rapporterar de amerikanska affärstidningarna Silicon Valley Business Journal och Investor’s Business Daily.

Den närmare 20 hektar stora tomten är belägen i Santa Clara, nära hjärtat av Silicon Valley, inte långt från Yahoos huvudkontor i Sunnyvale.

2006 betalade Yahoo 106 miljoner dollar (nu motsvarande cirka 860 milj kronor) för marken. Med marken följer rättigheter att bygga lokaler för kontor samt forskning och utveckling på en lokalyta av cirka 280 000 kvadratmeter, som kan rymma över 12 000 medarbetare. Men företaget fick aldrig möjligheten att påbörja det bygget.

Företagstomten ligger i närheten av Levi’s Stadium, hemmaarena för fotbollslaget San Francisco 49ers. På grund av att Yahoos intäkter stadigt har minskat sedan toppåret 2008 ingick man ett avtal med idrottsklubben om att de fick använda marken som parkeringsplats.

Kina vill styra internet i resten av världen också

Yahoo har kämpat för att skapa lönsamhet från annonsering på nätet, men är långt efter rivalerna Google och Facebook. Företagets styrelse anlitade därför nyligen tre investmentbanker för att utvärdera möjliga bud på en försäljning av internetverksamheten.

Som en del av försöken att omstrukturera verksamheten har Yahoo även börjat undersöka försäljning av icke-strategiska tillgångar, utanför kärnverksamheten, såsom patent och fastigheter. På det här sättet hoppas företaget kunna få fram mellan en och tre miljarder dollar i kontanta medel, enligt en artikel i Wall Street Journal.

LeEco är ett kinesiskt teknologiföretag med huvudkontor i Peking och är ett av de största i Kina inom onlinevideo.

Företaget grundades 2004 av Jia Yueting och erbjuder ett brett sortiment av produkter – bland annat inom smarttelefoni, tv och cyklar, och har även gett sig in i elbilsbranschen på sistone.

Jia Yueting, vd för LeEco, är en av de viktigaste investerarna i det Los Angeles-baserade företaget Faraday Future, ett nyetablerat elbilsföretag som har tänkt sig att konkurrera med Tesla Motors. Faraday Future planerar att satsa en miljard dollar på att bygga en ny fabrik i delstaten Nevada.