Kinesiskt flyg vände tillbaka på grund av flyende partitjänsteman
Polisen omringade banan när CA981 landade i Peking den 29 augusti. (Foto: Weibo.com)


Flight CA981, som hade avverkat sju timmar av flyget från Peking till New York, vände om och flög tillbaka till Kina den 29 augusti. Officiella uppgifter om händelsen är knapphändiga och vaga, men en insider-källa sade till Epoch Times att planet fick order om att vända av Kinas ministerium för nationell säkerhet.

Skälet var att det ombord fanns en topptjänsteman – på samma nivå som en politbyråmedlem – som försökte fly till USA.
Politbyrån anses vara det mäktigaste styrande organet i Kina. Dess medlemmar har toppositioner i ministerier och regioner.

Rykten lades ut på Sina Weibo, Kinas mikrobloggtjänsts plattform, om att en kvinna omedelbart omringades av polisen efter att flygplanet landat, och att en flyende tjänsteman verkligen funnits ombord på planet. Weibo har skärpt censuren och börjat ta bort kommentarer.

Ett officiellt uttalande lyder kort: ”På grund av hotfulla uppgifter om flight CA 981, för att garantera passagerarnas säkerhet, har detta flyg återvänt till Pekings internationella flygplats,” rapporterade CNN.

Kinas statliga medier, Folkets dagblad, sade att ändringen orsakades av ett ”hot”.

En annan publikation, Jinghua Times, som tillhör Folkets dagblad, publicerade en artikel som säger att meddelandet om ett hot kom från ”USA”. Man tillägger dock att ”efter två omgångar med noggrann säkerhetskontroll efter att planet landat i Peking, har polisen inte upptäckt något farligt gods.”

En passagerare sade att hon inte informerats om att planet vänt förrän det förberedde landningen i Peking, enligt Jinghua Times.


Passagerare väntar på en ny flight den 29 augusti. (Foto: Weibo.com)

Passagerare väntar på en ny flight den 29 augusti. (Foto: Weibo.com)

Kinesiska nätanvändare har dock varit snabba med att ifrågasätta de påståenden som gjorts av statliga medier. ”Om det fanns ett hot, varför landade de inte i närheten utan valde att istället flyga flera timmar tillbaka,” frågade Mark, en Weibo-användare från Peking.

Wang Qiang, som enligt sitt certifierade Weibo-konto är tjänsteman i Kinas ministerium för vetenskap och teknik, skrev på Weibo att när han frågade en flygvärdinna varför ruttkartan visade att planet var på väg tillbaka till Peking, fick han höra att kartan visade fel. Wang sade att han var på väg till en konferens i Washington DC, som han kommer att missa på grund av detta.

Ett foto publicerat på Kinas sociala media Sina Weibo visade att det var fullt med poliser på Pekings internationella flygplats efter att CA981 landat. ”Jag har aldrig sett så många poliser. De gav oss en matlåda och en flaska vatten, men jag är inte alls på humör att äta”, skrev Weibo-användaren nationtiebu, som var med på CA981.

”För mig betyder det
att vad som än hände på CA981 för det första inte var en sådan nödsituation att planet måste landa direkt; för det andra måste det föras tillbaka till Kina av juridiska skäl; för det tredje, inte var lämpligt att publiceras och måste mörkläggas, ”kommenterade Taoi, en annan användare.

Det är en känslig period för myndigheterna i Peking, eftersom utrensningen av Bo Xilai avslöjade den största politiska skandalen på decennier och kommunistpartiet under hösten förbereder sig för det här årtiondets ledarskapsskifte.

Det är allmänt känt i Kina att tjänstemän inom kommunistpartiet, i synnerhet de mer korrupta, har band till främmande länder och är redo att fly – eventuellt med stora summor kontanter.

För två dagar sedan bekräftade officiella rapporter att Wang Guoqiang, kommunistpartiets ledare i Fengcheng City i Liaoningprovinsen flydde till USA. Det har gått rykten på Kinas Internet om att Wang fick pass och visum för att resa till sin dotters examen. Officiella medier meddelade att han tog med sig 200 miljoner yuan.

Originalartikel på kinesiska.

Översatt från engelska.