Kinesiske dissidenten Hu Jia gripen igen
2008 gav Europaparlamentet Sacharovpriset till den kinesiske skribenten och dissidenten Hu Jia. Han är nu återigen gripen i Peking. (Foto: Verna Yu/APF/Getty Images)


Den kinesiske dissidenten Hu Jia har gripits i sitt hem av 20 poliser och hålls i häkte i Peking av icke uppgivna skäl, enligt hans fru Zeng Jinyuan och andra kontakter.

Zeng Jinyuan skrev nyheten om gripandet på twitter vid halv sju på kvällen lokal tid den 12 juni. Zeng och parets dotter var inte i Peking och kunde inte få reda på mer detaljer, enligt twittermeddelandet. Hon hade fått reda på det via familjen, skrev hon. 

Vänner och andra dissidenter, samt andra personer som stödjer Hu spred nyheten snabbt och började bombardera byrån för offentlig säkerhet i Peking med telefonsamtal där man frågade om vad som hänt med honom. Telefonnumren till olika polishäkten lades ut via twitter allteftersom olika personer beskrev hur de inte lyckats få reda på någon information.

”Jag ringde den lokala polisstationen Tongzhou Zhongcang, och så fort de hörde ‘Hu Jia’ så sade de att de inte visste något och lade på direkt. Det verkar vara där han är. Fortsätt ringa dem,” skrev en. 

När Epoch Times efter midnatt lokal tid den 12 juni ringde numren som dissidenter lagt ut på twitter svarade ingen.

En person kommenterade angående tidpunkten för gripandet: ”Samma ögonblick som de kinesiska myndigheterna publicerar sin nationella handlingsplan för mänskliga rättigheter i Kina förs Hu Jia bort igen, av 20 poliser.”

Hu Jia fick Sacharovpriset för tankefrihet 2008 för sin aktivism kring miljöfrågor, HIV/aids och massakern på Himmelska fridens torg 1989. Han är också känd för att försvara andra dissidenter som utsätts för övergrepp eller försök till övergrepp från den kinesiska staten och avslöja dessa. 

Som ett svar på dissidenten Li Wangyangs död – som av myndigheterna betecknats som självmord, trots familjens upprörda förnekande – skrev Hi Jia på twitter att han aldrig skulle begå självmord. Enligt en översättning skrev han: ”‘Jag, Hu Jia, kommer inte begå självmord i någon situation, inte av något skäl eller på grund av någon person.’ Om du är en politisk fånge, dissident, aktivist eller medborgare som regelbundet hålls illegalt inspärrad av säkerhetstjänsten rekommenderar jag att du genast skriver likadant och ser till att göra det officiellt. Det här landet lider ingen brist på ‘självmördade’ personer.”

Översatt från engelska